Zelenski na vrhu EU v Bruslju: Zgodovinski varnostni sporazum in pristopna pogajanja

Volodomir Zelenski [Foto: ZelenskyyUA X]

Zelenski na vrhu EU v Bruslju: Zgodovinski varnostni sporazum in pristopna pogajanja

Obisk ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Bruslju med vrhom voditeljev EU je prišel le nekaj dni po prvih pogovorih o članstvu Ukrajine v Evropski uniji. Vrhunec obiska je bil podpis varnostnega sporazuma med EU in Ukrajino, s katerim se je EU zavezala dolgoročni vojaški, finančni, diplomatski in humanitarni podpori Ukrajini.

“Rad bi se vam tudi zahvalil za varnostni sporazum,” je Zelenski dejal voditeljem EU, zbranim na vrhu v Bruslju. Sporazum sta na strani EU podpisala predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Michel je v objavi na družbenem omrežju X poudaril, da bodo te zaveze pomagale Ukrajini braniti se, upirati destabilizaciji in odvrniti prihodnja dejanja agresije. Sporazum predstavlja konkreten dokaz neomajne odločenosti EU, da dolgotrajno podpira Ukrajino.

Zelenski je podpisal tudi dvostranska varnostna sporazuma z Litvo in Estonijo ter dodal k tistim, ki jih je že sklenil z drugimi članicami EU, vključno s Francijo in Nemčijo.

Vsebina sporazuma

V skladu s sporazumom med EU in Ukrajino se blok zavezuje k predvidljivi, dolgoročni in trajnostni podpori ukrajinski varnosti in obrambi. To vključuje nadaljevanje usposabljanja ukrajinskih varnostnih in vojaških sil, okrepljeno sodelovanje med ukrajinsko in evropsko obrambno industrijo ter boj proti hibridnim in kibernetskim grožnjam ter manipulaciji in vmešavanju tujih informacij. Ključna zaveza je pospešitev in okrepitev zagotavljanja vojaške pomoči, čeprav dokument za zdaj omenja financiranje samo za leto 2024 prek Sklada za pomoč Ukrajini, v vrednosti 5 milijard evrov.

Sporazum predvideva tudi podporo EU procesu pridružitve in reform Ukrajine, predvidljivo finančno podporo za obnovo in modernizacijo, postopno integracijo v enotni trg ter nadaljnjo pripravljenost za uvedbo sankcij proti Rusiji. Poleg tega si bo EU prizadevala za uporabo prihodkov od imobiliziranih sredstev Rusije za podporo Ukrajini.

Pozivi k večji vojaški pomoči

Zelenski je izkoristil priložnost, da ponovno pozove k večji vojaški pomoči, zlasti sistemom zračne obrambe, ki so nujno potrebni na bojišču. “Topništvo in izstrelki ter izpolnitev vsake obljube niso pomembni le za varovanje življenj, ampak tudi za uničenje ruske iluzije, da bodo z vojno kaj dosegli,” je poudaril.

Predsednik je izpostavil tudi potrebo po zaščiti Harkova in drugih mest pred ruskimi vodenimi bombami ter dodal, da so napadi na velike razdalje in sodobna zračna obramba ključ do ustavitve ruskega terorja.

Težave pri izpolnjevanju zahtev

EU se je soočala s težavami pri izpolnjevanju zahtev Ukrajine. Lani ji ni uspelo doseči cilja, zagotoviti Kijevu milijon nabojev, in odločitve o zagotavljanju določenih vrst opreme, vključno s tanki, raketami dolgega dosega in bojnimi letali, so nastajale počasi. Kljub temu se je Zelenski zahvalil za dosedanjo podporo.

EU je ta mesec odobrila 14. sveženj sankcij proti Rusiji, ki so se prvič nanašale na dobavo utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Prav tako je bil sklenjen dogovor o uporabi nepričakovanih dobičkov iz imobiliziranih ruskih sredstev v EU, s prvim obrokom v vrednosti 1,4 milijarde evrov, ki naj bi bil kmalu deblokiran.

Prva pristopna pogajanja z EU

Ta teden so potekala tudi prva pristopna pogajanja z EU. Zelenski je pogajanja označil za močan zgodovinski korak naprej. “Upamo, da naslednji koraki ne bodo odloženi, vključno z uradnim postopkom pregleda. Ukrajina je pripravljena iti skozi vse potrebne korake,” je dodal.

Po odhodu z vrha Evropskega sveta se je Zelenski srečal tudi z Jensom Stoltenbergom, odhajajočim generalnim sekretarjem vojaške zveze Nato, s čimer je še dodatno utrdil vojaško in diplomatsko podporo Ukrajini v teh ključnih trenutkih.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: ZelenskyyUA X