Zelenski naj bi danes obiskal Washington

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naj bi danes obiskal Washington. To je njegovo prvo mednarodno potovanje po začetku vojne 24. februarja. Morda bo nagovoril Kongres in se srečal z Joejem Bidnom v Beli hiši.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je objavila pisno izjavo, v kateri spodbuja zakonodajalce, naj bodo v sredo zvečer fizično prisotni na zasedanju, posebej posvečenem demokraciji. Do tega obiska, če bo potrjen, prihaja v času, ko se ameriški parlamentarci pripravljajo na glasovanje o novem velikem paketu pomoči Ukrajini, poroča AFP.

Obiskali bodo Belo hišo in Kapitol

Ameriški predsednik pa bi moral prižgati zeleno luč za pošiljanje raket patriot, posebej izpopolnjenega sistema zračne obrambe, v Ukrajino.

Ukrajinski predsednik naj bi Belo hišo in ameriško prestolnico obiskal v sredo. A bi te načrte lahko spremenili varnostni pomisleki, poroča Reuters.

Slednji se pri poročanju sklicuje na dva vira, seznanjena z načrtovanjem obiska.

Punchbowl News je o možnem prihodu Zelenskega v Washington poročal prvi. Pri tem se je skliceval na devet virov, ki so seznanjeni s potovanjem. 

Napovedal je, da se bo Zelenski predvidoma srečal z vodstvom kongresa in vodji odborov za nacionalno varnost iz republikanske in demokratske stranke ter morda nagovoril skupno zasedanje kongresa.

Včeraj se je Zelenski nenapovedano pojavil v Bahmutu

Ukrajinski predsednik se je včeraj nenapovedano oglasil v Bakhmutu, mestu na fronti, kjer že mesece potekajo najbolj krvavi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi vojaki. Obiskal je vojake in jim podelil priznanja, so sporočili iz njegovega urada. 

Velike bitke okoli mesta Bahmut

V mestu Bahmut na vzhodu Donecka trenutno potekajo veliki spopadi. V mestu, ki je imelo pred vojno 72.000 prebivalcev, je ostalo le še 12.000 ljudi. Živijo v kleteh in se oskrbujejo s tovornjaki s hrano, ki vstopijo v mesto, ko lahko… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

One thought on “Zelenski naj bi danes obiskal Washington”

Komentar: