Zelenski po napadu: Ruske napade lahko ustavi Zahod

ByAna Koren

15. januarja, 2023 , ,

Zelenski po napadu: Ruske napade lahko ustavi Zahod

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bo mogoče ruske napade na civilne cilje ustaviti a le, če bodo zahodni partnerji Ukrajini dobavili potrebno orožje.

“Kaj je za to potrebno? Tisto orožje, ki je v skladiščih naših partnerjev in na katero naši vojaki tako dolgo čakajo, Ves svet ve, kaj in kako narediti, da ustavi tiste, ki sejejo smrt. Zahvaljujem se vsem, ki nam pri tem pomagajo,” je Zelenski dejal v nočnem nagovoru po seriji ruskih raketnih napadov na ukrajinska mesta. 

“Najhuje je v Harkovu in Kijevu”

Povedal je, da so ruski raketni napadi zadeli energetske cilje, kar je povzročilo nove motnje v oskrbi z električno energijo, zlasti v regijah Kijeva in Harkova.

“Na žalost je prišlo do napadov na energetsko infrastrukturo. V zvezi s tem je najtežje stanje v regiji Harkov in Kijev,” je dejal Zelenski.

Rusija je ciljala na ukrajinsko strateško energetsko infrastrukturo v severovzhodnem Harkovu in zahodnem Lvovu, v Kijevu pa je bilo slišati eksplozije. 

Regionalni guverner Valentin Reznichenko je dejal, da je bilo v napadu, ko je raketa zadela stanovanjsko stavbo v mestu Dnipro na osrednjem vzhodu države, ubitih pet ljudi, 39 je ranjenih, vključno z otroki.

Wagner: Zavzeli smo Soledar in pobili ukrajinske vojake, ki se niso hoteli predati

Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin je objavil posnetek. V posnetku trdi, da je potem, ko so ga zasedli njegovi plačanci obiskal Soledar. Ukrajina ruske trditve, da je Soledar padel zanika. Ukrajina prav tako trdi, da spopadi še vedno potekajo.

V videu Prigožin navaja, da je prišel v mesto podelit medalje svojim borcem. Pravi, da so edini odgovorni za zavzetje Soledarja.

“Soledar smo vzeli v dveh tednih. Stisnili smo ga s kremplji in ga nato razdelili na dele. Saj veste, kaj pravijo, celega slona ne morete pojesti naenkrat, morate ga razrezati na dele,” pravi Prigožin. Dodal je, da so bili tisti ukrajinski vojaki, ki se niso hoteli predati pobiti.

Foto: Ukrajina Twitter

Ne spreglejte…

Slovenija lani močno povečala obseg trgovanja z Rusijo

Podatki o trgovanju med Slovenijo in Rusijo, kljub sankcijam kažejo, da se je izvoz povečal za skoraj tretjino, uvozila pa je skoraj 2,5-krat toliko kot leta 2021. Ob tem se je uvoz nafte in naftnih derivatov povečal za skoraj petkrat… več tukaj.