Zelenski: Pravici bo zadoščeno, ko bo rusko vodstvo odgovarjalo

Volodimir Zelenski [Foto: Zajem zaslona]

Zelenski: Pravici bo zadoščeno, ko bo rusko vodstvo odgovarjalo za vojno

Pravici bo zadoščeno takrat, ko bo rusko državno in vojaško vodstvo odgovarjalo za vojno, ki se je začela proti Ukrajini, je na mednarodni konferenci v Lvovu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Ko bodo poklicani na odgovornost, bo pravici zadoščeno,” je ponoči v videonagovoru dejal Zelenski. Zelenski je poudaril “odgovornost Rusije in osebno odgovornost njenega vodstva za agresijo in teror proti naši državi in ​​našim ljudem”.

“Zbiramo maksimalno podporo za sodišče o ruski agresiji na Ukrajino”

Ukrajina si že več mesecev prizadeva oblikovati mednarodno sodišče, kjer bi voditelji Moskve odgovarjali za vojne zločine. Konference v Lvovu, posvečene vprašanju mednarodnega sodišča za ruske vojne zločine v Ukrajini, so se udeležili visoki predstavniki Evrope in ZDA. Zavarovanje je bilo veliko, objavljenih je bilo le malo informacij.

“Izboljšujemo maksimalno podporo sodišču o ruski agresiji na Ukrajino. Delamo vse, da zagotovimo, da bo Mednarodno kazensko sodišče uspešno kaznovalo ruske vojne zločince in da naši nacionalni organi pregona in sodni organi zagotovijo, da bodo vsi ruski morilci in mučitelji so pravično kaznovani,” je dejal Zelenski.

Načrti za to sodišče, ki si jih je zamislil Kijev, pa zaenkrat nimajo učinkovitih instrumentov, da bi politično in vojaško vodstvo Moskve privedli pred roko pravice.

Huda in težka bitka za Bahmut

Ukrajina je sporočila, da sta se konference med drugim udeležila ameriški pravosodni minister Merrick Garland in podpredsednik nizozemske vlade Wopke Hoekstra. Eden od udeležencev je bil tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Krvavi spopadi med ruskimi napadalci in ukrajinskimi branilci, zlasti okoli mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo. Jevgenij Prigožin, vodja ruske vojske plačancev Wagner, je v petek trdil, da je Bahmut zdaj skoraj obkoljen in da imajo ukrajinski branilci le še eno cesto za vstop in izstop iz mesta.

Ukrajinska stran vztraja, da se bo mesto še naprej branilo. “Da, težko je in težko, vendar vemo, kako naprej,” je za novičarski portal RBK-Ukrajina povedal sekretar varnostnega sveta Oleksi Danilov. Ukrajinska izvidniška enota, ki deluje z brezpilotnimi zračnimi plovili, je po besedah ​​njenega poveljnika dobila ukaz o umiku.

Reznikov: Bahmut bi lahko padel v roke Rusom, a bi bila to zanje le majhna zmaga

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov v intervjuju za nemški časnik Bild ni izključil možnosti, da bi Bahmut padel v roke Rusov. Ob tem je izpostavil, da bi to za Ruse pomenilo le “majhno zmago”.

Bahmut spada v drugo linijo ukrajinske obrambe v Donbasu, tamkajšnji Ukrajinci pa so Wagnerjevim enotam in drugim ruskim silam zadali velike izgube.

Vendar pa so imeli tudi branilci velike izgube. Mesto, kjer je nekoč živelo 74.000 ljudi, je bilo v veliki meri uničeno. Lokalne oblasti pravijo, da v Bahmutu še vedno živi 5000 civilistov.

vir Foto: zajem zaslona