Zelenski pričakuje nov niz obrambnih paketov za Ukrajino

ByA.K.

21. januarja, 2024 , , ,
Volodimir Zelenski Foto: Zajem zaslona

Zelenski pričakuje nov niz obrambnih paketov za Ukrajino

V sinočnjem večernem video nagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, da v januarju in februarju napovedal pričakuje podpis novega niza obrambnih paketov Zahoda za Ukrajino. “Pripravljamo nove sporazume s partnerji. Močne bilateralne sporazume,” je dejal Zelenski. Zelenski je izrazil prepričanje, da bodo ti dogovori prinesli ustrezne rezultate. “Določeni so že datumi, ko lahko pričakujemo nove močne dokumente,” je dodal.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 so zahodni zavezniki Kijeva združili moči pri zagotavljanju vojaške in druge pomoči Ukrajincem v njihovem boju za obrambo države. Vojna bo zdaj zdaj vstopila v tretje leto, frontne črte pa se v zadnjih 12 mesecih niso bistveno spremenile. Poleg tega se v ZDA pojavlja naraščajoče nasprotovanje novim paketom vojaške pomoči za Ukrajino. Slednje je povzročilo počasnejši pretok sredstev in opreme.

Diplomatska misija

Zelenski ni razkril podrobnosti o državah, s katerimi naj bi dokončal dogovore. Predsednik Ukrajine je v zadnjih tednih posvetil veliko časa mednarodni diplomatski misiji. Zelenski se je namreč trudil zagotoviti več politične in vojaške podpore za svojo državo. Poudaril je potrebo po okrepitvi zračne in kopenske obrambe Kijeva, še posebej ob ruskih okrepljenih zimskih zračnih napadih in počasni, a izčrpavajoči ofenzivi Moskve v vzhodni Ukrajini.

Velika Britanija, ena najodločnejših zagovornic Ukrajine, je že napovedala povečanje svoje podpore na 2,5 milijarde funtov (2,91 milijarde evrov) v prihodnjem poslovnem letu. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je sporočil, da bo februarja obiskal Ukrajino, kjer se bo finaliziral dvostranski sporazum o varnostnih jamstvih med Parizom in Kijevom, ki vključuje dobavo naprednega orožja, vključno s križarskimi raketami dolgega dosega.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24