Zelenski prizadevanja Pekinga za končanje vojne previdno pozdravil

ByAna Koren

27. februarja, 2023 , ,

Zelenski previdno pozdravil prizadevanja Pekinga za končanje vojne v Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prizadevanja Pekinga za končanje vojne v Ukrajini, previdno pozdravil. Zelenski je dejal, da bi se rad srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, da bi razpravljala o kitajskih predlogih.  

Na tiskovni konferenci v Kijevu ob prvi obletnici invazije Moskve, je Zelenski dejal, da je pripravljen razmisliti o nekaterih vidikih “dokumenta o stališču”. Dokument ima 12 točk, objavilo ga je kitajsko zunanje ministrstvo. Tako Nato kot EU sta pobudo kritizirala. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da se je Kitajska v ukrajinskem konfliktu postavila na eno stran.

Peking trdi, da ima v vojni nevtralno držo. Peking je dejal še, da z Moskvo nima “brezmejnega” odnosa in zavrnil kritiko invazije predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino.

Zelenski  je dejal, da bi bilo srečanje s Xijem lahko “koristno” za obe državi in ​​za svetovno varnost. “Kolikor vem, Kitajska spoštuje zgodovinsko integriteto,” je dejal novinarjem.

“Verjamem, da dejstvo, da je Kitajska začela govoriti o Ukrajini, ni slabo. Vprašanje pa je, kaj sledi besedam. Vprašanje je v korakih in kam bodo pripeljali,” je po poročanju  Associated Press dejal Zelenski.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mykhailo Podolyak je kitajske predloge v sobotnem tvitu označil za “nerealistične”.

Bo Kitajska Moskvi poslala orožje?

Zelenski je Peking  posvaril pred dobavo orožja Rusiji, kar zahodne vlade vedno bolj skrbi. Kitajska namreč razmišlja o zagotavljanju brezpilotnih letal in streliva za pomoč.

“Zelo si želim verjeti, da Kitajska Rusiji ne bo dostavila orožja, in zame je to zelo pomembno,” je po poročanju Reutersa dejal Zelenski

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v petek dejal, da zavezništvo pozorno spremlja dejavnosti Kitajske in dodal, da bi bilo pošiljanje smrtonosne pomoči Pekinga Moskvi ” zelo velika napaka “.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pobudo Pekinga glede konflikta v Ukrajini pozdravil. Dejal je, da bo v začetku aprila obiskal Kitajsko in poiskal kitajsko pomoč pri končanju vojne. “Dejstvo, da se Kitajska vključuje v mirovna prizadevanja, je dobra stvar,” je po   poročanju francoskih medijev dejal Macron.

Francoski voditelj je Peking tudi pozval, naj “Rusiji ne dobavlja orožja”. Prav tako je zaprosil za pomoč Pekinga, da bi le ta na Rusijo izvajal pritisk, da zagotovi, da nikoli ne uporabi kemičnega ali jedrskega orožja in da ustavi to agresijo pred pogajanji.”

Peking je sporočil, da bo beloruski predsednik Aleksander Lukašenko od 28. februarja do 2. marca obiskal Kitajsko na državniškem obisku. Belorusko zunanje ministrstvo je potrdilo načrtovani obisk .

Zelenski je dejal, da bi bil kakršen koli predlog za končanje vojne sprejemljiv le, če bi vodil do Putinovega umika svojih enot z vseh zasedenih ukrajinskih ozemelj.

Med naraščajočo zaskrbljenostjo Zahoda glede zmožnosti Ukrajine, da si povrne vse svoje ozemlje, največje evropske članice Nata (Nemčija, Francija in Združeno kraljestvo) predlagajo obrambni pakt z Ukrajino kot način za spodbujanje Kijeva k mirovnim pogajanjem z Moskvo, sklicujoč se na uradnike treh vlad poroča Wall Street časpis.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

ZDA: Med orožjem, ki bi ga Kitajska lahko poslala Rusiji, so brezpilotna letala

Ameriški republikanski predstavnik Michael McCaul, predsednik Odbora predstavniškega doma za zunanje zadeve, je navedel poročila, da so med orožjem, ki bi ga Kitajska lahko poslala Rusiji tudi brezpilotna letala.

McCaul je dejal, da se kitajski predsednik Xi Jinping prihodnji teden pripravlja na obisk Moskve, kjer se bi naj srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Putin je namigoval na Xijev obisk, a ne Rusija ne Kitajska nista potrdili točnega časa obiska… več tukaj.