Zelenski: Protiofenziva bo uspešna, Rusija je na bojišču demoralizirana

Zelenski: Protiofenziva bo uspešna, Rusija je na bojišču demoralizirana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je Rusija demoralizirana na bojišču in verjame, da bo načrtovana ukrajinska protiofenziva za prevzem nadzora nad zasedenimi ozemlji uspešna. Zelenski je novinarjem v Haagu povedal, da je cilj njegovih tujih obiskov zagotoviti oskrbo ukrajinskih vojakov.

Celotna ukrajinska družba se pripravlja na protiofenzivo, je dejal. Glede zveze Nato je dejal, da je Ukrajina “realistična” v svojih pričakovanjih in dejal: “Ne bomo vstopili v Nato, medtem ko smo v vojni, vendar želimo prejeti jasno sporočilo, da bomo v Natu po vojni.”

Zelenski je kot je bilo nenapovedano prispel na Finsko, ki je aprila postala 31. polnopravna članica Nata, za kar se je odločila tik po ruski invaziji. Dejal je, da Kijev danes potrebuje varnostna zagotovila, medtem ko še ni v Natu. Zelenski je ponovil poziv k dobavi zahodnega orožja, da bi lahko Ukrajina izvedla protiofenzivo. 

“Putina je treba privesti pred sodišče”

Zelenski se je v Haagu srečal s premieroma Belgije Alexandrom De Croom in nizozemskega Marka Rutteja. Ko gre za vojaško pomoč Ukrajini, ni tabujev, je dejal Rutte. Dejal je tudi, da še ni rešeno vprašanje, ali bi Nato lahko Ukrajini dobavil bojna letala.

Zelenski je pred tem obiskal sedež Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu. Dejal je, da je treba ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojne vojne v Ukrajini privesti pred sodišče.

ICC je marca izdal nalog za prijetje Putina zaradi suma deportacije otrok iz Ukrajine. Evropska komisija je sporočila, da bo v Haagu ustanovljen mednarodni center za pregon zločinov agresije v Ukrajini.

Rusija, ki ni članica ICC in ne sprejema njegove jurisdikcije, zanika, da je zagrešila zločine med vojno z Ukrajino. Vojni v Ukrajini Rusija imenuje “posebna operacija” za “demilitarizacijo” sosede.

Zelenski upa, da bo kmalu prejel bojna letala

Ukrajinskega predsednika je dan prej nenapovedano obiskal Finsko. Na Nizozemskem ga bo sprejel kralj Willem-Alexander, poročajo nizozemski mediji s sklicevanjem na vire. 

Od začetka ruske invazije leta 2022 je ukrajinski voditelj obiskal številna večja mesta, vključno z Londonom, Parizom in Washingtonom, v sredo pa je nenapovedano obiskal Finsko, eno redkih držav, ki jih je obiskal od začetka ruske invazije februarja 2022. 

Zelenski je izrazil prepričanje, da bo Zahod Ukrajini kmalu dostavil sodobna lovska letala, če bo uspešen na bojišču. Spomnil je na prejšnje primere, ko se je tak scenarij odigral in je njegova država dobila novo vojaško pomoč. 

vir Foto: Wikimedia