Zelenski razkriva: V ukrajinski vojni je padlo 31.000  vojakov (video)

ByA.K.

25. februarja, 2024 , , ,
Volodomir Zelenski [Foto: ZeleskyyUA X]

Zelenski razkriva: V ukrajinski vojni je padlo 31.000  vojakov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je končno razkril število padlih vojakov od začetka vojne, ki je zajela državo. V intervjuju za Fox News je Zelenski povedal, da je bilo ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov, pri čemer je izrazil zadržanost glede razkritja števila ranjenih, da ne bi pomagali ruski vojski pri njenih nadaljnjih načrtih. Poleg tega je Zelenski opozoril, da je bilo v okupiranih delih države ubitih več deset tisoč civilistov.

To je prvič, da je Zelenski objavil konkretno število padlih vojakov, saj uradniki običajno teh številk ne razkrivajo. “V tej vojni je bilo ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov. Ne 300.000, ne 150.000… Putin laže… A kljub temu je to za nas velika izguba,” je dejal Zelenski.

Poleg tega je Zelenski poudaril neuspešne protiofenzive Ukrajine in padec ključnega mesta Avdiyivka na vzhodu države, kar je opisal kot največjo zmago Moskve v zadnjih mesecih. Kot eden od razlogov za zamudo protiofenzive je navedel pomanjkanje orožja, pri čemer je okrivil tudi Zahod.

V intervjuju je Zelenski izrazil podobne pomisleke, pri čemer je poudaril, da je bilo ubitih več deset tisoč vojakov. Govoril je o strateških spremembah v ukrajinskem vojaškem poveljstvu, vključno z razrešitvijo vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega, kar je označil za “resetiranje” in prestrukturiranje, namenjeno povečanju učinkovitosti in odzivnosti.

Zelenski je poudaril, da je ključno, da se Ukrajina hitro prilagodi razmeram na terenu, z odpravo birokratskih ovir in izboljšanjem upravljanja vojaških sil. “Moramo biti hitrejši. To pomeni, da se znebimo vse birokracije, ki jo imamo. V nasprotnem primeru nimamo možnosti,” je dejal za Fox News.

Zelenski: “Čas je življenje ljudi, ne denar”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedavni izjavi poudaril pomen hitrosti in tehnološke opremljenosti v boju proti ruski agresiji. “Moramo biti pametni, bolj tehnološko opremljeni in seveda hitri. Čas je denar, a v našem primeru to ni denar, so ljudje, življenja ljudi,” je izpostavil Zelenski.

Odgovarjal je tudi na vprašanja o podelitvi naziva Heroj Ukrajine Valeriju Zalužnemu, nekdanjemu vrhovnemu poveljniku ukrajinskih oboroženih sil. Zelenski je pojasnil, da je naziv podelil v zahvalo za Zalužnovo obrambo države ter dodal: “Branil je naše ljudi, našo državo. Zato sem mu podelil naziv heroja Ukrajine. Zelo sem mu hvaležen.”

V pogovoru z novinarjem Fox Newsa je Zelenski spregovoril o visokih človeških izgubah, ki jih je Ukrajina utrpela v vojni. “Vemo, da je bilo ubitih več deset tisoč ljudi. Deportiranih je bilo tudi več deset tisoč otrok, to vemo,” je povedal in dodal, da je razmerje med izgubami ena proti pet, pri čemer na enega ubitega ukrajinskega vojaka pride pet ubitih ruskih vojakov.

Zelenski je tudi napovedal razrešitev vrhovnega poveljnika oboroženih sil Ukrajine, kar je potrdil 8. februarja. Oleksandra Sirskega je imenoval za novega poveljnika, ki bo nadaljeval z obrambo države.

[Vir: IndexHr]; Portal24