Zelenski upa, da bo več držav sledilo zgledu Poljske

ByA.K.

13. januarja, 2023
Foto: Pexels
  • Pentagon: Novi vodja invazije na Ukrajino odraža sistemske izzive za Rusijo
  • Ukrajinski vojak iz Soledarja je rekel: Zapuščeni smo
  • Namestnik ukrajinskega obrambnega ministra: Rusija krepi nezakonito integracijo zasedenega ozemlja
  • Zelenski upa, da bo več držav sledilo zgledu Poljske
  • Španija sprejela 225 ukrajinskih vojakov za osnovno usposabljanje in usposabljanje za protizračno obrambo Hawk
  • Ruski politik: Rusija lahko zviša starostno mejo za nabor v oborožene sile
  • Ukrajina si obupano prizadeva rešiti mesto, je dejal Zelenski
  • V napadu v Zaporožju je bila ubita ženska

Zelenski upa, da bo več držav sledilo zgledu Poljske

Zelenski upa, da bo poljska ponudba tankov Ukrajini postala zgled za druge države. Poljska je namreč sporočila, da namerava v Ukrajino poslati svoje nemške tanke Leopard. Seveda, če se Berlin strinja in ne bo blokiral te poteze.

Litva je tudi dejala, da bo dobavila protiletalsko orožje in strelivo v svojem zadnjem paketu podpore.

“Poljska in Litva lahko strateško začneta korake v zvezi z nabavo tankov za Ukrajino. Nekdo mora biti vedno zgled. Ta korak lahko pomaga drugim državam, da sledijo stopinjam Litve in Poljske,” je Zelenski dejal za poljsko državno televizijo TVP.

To bodo prvi zahodni tanki, poslani v Ukrajino, in bodo pomenili ključni korak pri podpori z orožjem.

Španija sprejela 225 ukrajinskih vojakov za osnovno usposabljanje in usposabljanje za protizračno obrambo Hawk

Španija je sprejela 225 ukrajinskih vojakov v oporišču zračnih sil blizu Madrida, vključno z 20, ki se bodo usposabljali za protiletalske obrambne sisteme Hawk za boj proti zračnim napadom, je sporočilo špansko obrambno ministrstvo. Španija v Ukrajino pošilja šest enot protiletalske obrambe Hawk, piše CNN.

Večina preostalih vojakov, ki so ukrajinski civilisti brez predhodnih vojaških izkušenj, bo opravila osnovno usposabljanje, je sporočilo obrambno ministrstvo. To bo vključevalo usposabljanje za zdravljenje ranjenih v boju.

Usposabljanje v Toledu, eno uro južno od Madrida, je program zasnovan za delo s 400 ukrajinskimi vojaki. Slednji se pri tem izmenjujejo vsaka dva meseca. Program je del misije vojaške pomoči Evropske unije Ukrajini, so sporočili s španskega ministrstva.

Pentagon: Novi vodja invazije na Ukrajino odraža sistemske izzive za Rusijo

Rusko imenovanje novega vodje invazijske operacije v Ukrajini verjetno odraža sistemske izzive za Rusijo, meni tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva.

“Razglasitev generala Valerija Gerasimova, načelnika ruskega generalštaba, za vrhovnega poveljnika ruskih sil kaže na nekatere sistemske izzive, s katerimi se sooča ruska vojska od začetka te invazije,” je dejal general Pat Ryder.

Ryder je dejal, da bo Pentagon še naprej spremljal menjavo ruskega poveljnika. “Mislim, da bi svet raje videl, da bi se Rusija osredotočila na umik iz Ukrajine in reševanje nedolžnih življenj, namesto da bi porabila čas za številne spremembe v upravljanju, in ruski vojaki in njihove družine bi to verjetno radi videli tudi,” je dejal Ryder.

Ukrajinski vojak iz Soledarja je rekel: Zapuščeni smo

Vojak, ki trenutno sodeluje v bojih v Soledarju, pravi, da se borci počutijo zapuščene. Navaja, da jim zmanjkuje hrane in vode ter da so med njimi tudi ranjeni vojaki.

Namestnik ukrajinskega obrambnega ministra: Rusija krepi nezakonito integracijo zasedenega ozemlja

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Mailar je na Telegramu zapisala, da Rusija krepi nezakonito integracijo zasedenega ozemlja.

“Začeli so zamenjavo vozniških dovoljenj z ruskimi in izdajanjem ruskih registrskih tablic s številčno oznako ruske regije. Okupatorji so napovedali, da bo prepovedano voziti vozila, tudi osebna, brez izpolnjevanja teh pogojev, v primeru kršitev pa bo prepovedana vožnja vozil, tudi osebnih, brez izpolnjevanja teh pogojev,” vozila se lahko zasežejo,2 je Mailar zapisal na Telegramu.

Trdi tudi, da so ruske sile na silo izgnale lokalne prebivalce z njihovih domov, da bi tam nastanile vojake.

Ruski politik: Rusija lahko zviša starostno mejo za nabor v oborožene sile

Visoki ruski politik Andrej Kartapolov je potrdil, da bi Moskva lahko zvišala zgornjo starostno mejo za rekrutacijo ruskih moških v oborožene sile.

Trenutno je starostna meja za obvezno služenje vojaškega roka od 18 do 27 let. Predsednik Vladimir Putin je podprl predloge za dvig starostne meje z 21 na 30 let.

Kartapolov je dejal, da bodo predlogi premaknili zgornjo mejo na 30 do pomladi letos. Povečanje spodnje meje z 18 na 21 bo medtem potekalo v “prehodnem obdobju” enega do treh let.

Kritiki to vidijo kot poskus povečanja števila Rusov, ki bodo zaradi velikih izgub v vojni v Ukrajini lahko v bližnji prihodnosti vpoklicani na služenje vojaškega roka. Kartapolov je to idejo zavrnil in dejal, da po dvigu naborne starosti na 21 let ne načrtujejo povečanja števila nabornikov.

“Število nabornikov, ki jih imamo, se vsako leto zmanjšuje. In to število se ne bo povečalo,” je dejal po poročanju ruske prorežimske tiskovne agencije TASS.

Ukrajina si obupano prizadeva rešiti mesto, je dejal Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je vojakom, ki se upirajo ruskim napadom v Soledarju in Bakhmutu obljubil vso potrebno pomoč. Soledar in Bakhmut sta mesti na vzhodu države, ki ju želi Rusija za vsako ceno zavzeti, da bi spremenila potek vojne.

Lavrov prihodnji teden odhaja v Belorusijo

Ruski minister za zunanje zadeve se prihodnji teden odpravlja v Belorusijo, tam je bil tudi že pred tedni.

Sergej Lavrov naj bi prihodnji četrtek odšel v Minsk, kjer bi se srečal s člani beloruskega zunanjega ministrstva, poroča Sky News . Nazadnje je bil v Minsku 19. decembra, ko je v Belorusijo odpotoval ruski predsednik Vladimir Putin.

Zahodni analitiki verjamejo, da je Rusija pritiskala na Belorusijo, naj pošlje vojake v Ukrajino za vojno, čeprav je še vedno malo verjetno, da bi se to zgodilo.

V napadu v Zaporožju je bila ubita ženska

70-letna ženska je umrla, ko je ruska raketa zadela stanovanjsko stavbo.

Izpod ruševin stavbe so potegnili tudi enega moškega, še ena oseba pa je bila poškodovana, je povedal guverner regije Zaporizhie Oleksandar Staruh.

V raketnem napadu na mesto Huliaipole so bile poškodovane stanovanjske stavbe, gospodarska poslopja, garaže in oprema lokalnega komunalnega podjetja.

Foto: Pexels vir

Ne spreglejte…

Velika Britanija: Nismo se še odločili, ali bomo Ukrajini dostavili tanke

Britanski obrambni minister za nabavo Alex Chalk je potrdil, da se vlada še vedno ni odločila, ali bo v Ukrajino poslala tanke.

“Moram biti jasen, da o tem ni bila sprejeta nobena odločitev in da vem, da je to nekaj, o čemer se bo razmislilo. Takšna poteza bi imela tudi simbolično vrednost in bi Ukrajini zagotovila dodatno zmogljivost,” je dejal Chalk, poroča Sky News… več tukaj.