Zelenski: V Bosporju zaradi ruske blokade čaka več kot sto ladij s hrano

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na konferenci svetovnih kmetijskih ministrov pozval k odpravi trajnih ovir za izvoz hrane iz Ukrajine po morju. Ruska stran je odgovornost za zastoj takoj zavrnila.

“Več kot sto ladij s hrano čaka v vrsti v Bosporju,” je dejal Zelenski.

“Zakaj? Ker potrebujejo inšpekcijo, ruski predstavniki pa jo blokirajo. Ladje so tam že tedne,” je dodal in napovedal, da bo to povzročilo dvig cen hrane. 

Za Azijo to prinaša večjo nevarnost socialne nestabilnosti, za države v Afriki, kot sta Etiopija in Sudan, pa prazne mize za tisoče družin, je opozoril Zelenski. 

Rusija še naprej napada ukrajinsko infrastrukturo, vključno s pristanišči in transportno logistiko. V regijah, ki so ključne za kmetijstvo pa Rusija vodi hude boje, A “ukrajinski kmetje še vedno obdelujejo polja,” je dejal Zelenski.

Rusija je zanikala blokiranje ukrajinskih ladij z žitom, Kijev pa obtožila, da je ustvaril “umeten prometni zastoj”.

“V ukrajinskih pristaniščih in na inšpekcijskih conah je trenutno zasidranih 64 ladij. Vrstni red njihovega pregleda določi ukrajinska stran, ruski predstavniki na to nimajo vpliva,” so sporočili z zunanjega ministrstva v Moskvi.

Ruska mornarica je februarja lani takoj po začetku vojne blokirala ukrajinska črnomorska pristanišča. S posredovanjem Turčije in Združenih narodov je bila lansko poletje dogovorjena prekinitev blokade, da bi ublažili svetovno prehransko krizo. Ruske vojaške ladje imajo pravico do pregleda ladijskega tovora.

vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Nemčija se še ni odločila o pošiljanju tankov Ukrajini

Nemčija se še, kljub pritisku na Berlin naj ukrepa, ni odločila, ali bo poslala tanke Leopard v Ukrajino ali dovolila drugim državam, da pošljejo svoje.

Na sestanku za usklajevanje vojaških donacij za Kijev so se dogovorili o dobavi več oklepnih vozil in sistemov zračne obrambe. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem posebej pozval, naj s sodobnimi tanki odbijejo Rusijo… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Zelenski: V Bosporju čaka več sto ladij s hrano”

Komentar: