Zelenski: V vsak kotiček države bomo vrnili ukrajinsko zastavo

Volodimir Zelenski [Foto: Zajem zaslona]

Zelenski: Vrnili bomo Krim, v vsak kotiček države bomo vrnili ukrajinsko zastavo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno obljubil, da bo vrnil Krim. Vojna medtem vstopa v drugo leto. Krim, kar pomeni izhod v Črno morje, je Ruskemu imperiju v 18. stoletju priključila Katarina Velika.

Leta 1921 je polotok postal del Sovjetske zveze in to ostal do leta 1954. Naslednik Josipa Stalina, Nikita Hruščov ga je takrat, predal Ukrajini, ki je bila takrat prav tako sovjetski republiki. 

V Budimpeštanskem memorandumu iz leta 1994 je Rusija priznala ukrajinsko suverenost znotraj njenih obstoječih meja, kar je vključevalo Krim, in se strinjala, da se vzdrži uporabe sile proti Kijevu. Leta 2014 so ruske sile okupirale Krim in ga Ukrajini nezakonito odvzele. 

“Pred devetimi leti se je začela ruska agresija na Krimu. Z vrnitvijo Krima bomo obnovili mir. To je naša država. Naši ljudje. Naša zgodovina. Ukrajinsko zastavo bomo vrnili v vsak kotiček Ukrajine,” je Volodimir Zelenski objavil na Telegramu.

Zelenski se je srečal s savdskim ministrom za zunanje zadeve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je srečal s savdskim zunanjim ministrom princem Faisalom bin Farhanom Al Saudom. Posnetek srečanja je objavil medij Saudi Gazette.

ZDA: Med orožjem, ki bi ga Kitajska lahko poslala Rusiji, so brezpilotna letala

Ameriški republikanski predstavnik Michael McCaul, predsednik Odbora predstavniškega doma za zunanje zadeve, je navedel poročila, da so med orožjem, ki bi ga Kitajska lahko poslala Rusiji tudi brezpilotna letala.

McCaul je dejal, da se kitajski predsednik Xi Jinping prihodnji teden pripravlja na obisk Moskve, kjer se bi naj srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Putin je namigoval na Xijev obisk, a ne Rusija ne Kitajska nista potrdili točnega časa obiska.

Rusija in Kitajska sta februarja 2022, malo preden so ruske sile vdrle v Ukrajino podpisali “neomejeno partnerstvo”. Gospodarske vezi med Rusijo in Kitajsko so se poglobile, medtem ko so se vezi Moskve z Zahodom zmanjšale.

Lukašenko se odpravlja na Kitajsko

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se odpravlja na državniški obisk na Kitajsko. Obisk naj bi potekal od prihodnjega torka do četrtka, je sporočil kitajski tiskovni predstavnik Hua Chunying. Podrobnosti o programu Lukašenkovega obiska ni navedel. 

Belorusija je Rusijo močno podprla Rusijo in ji pred letom dni dovolila invazijo na Ukrajino s svojega ozemlja. Lukašenko prihaja na Kitajsko v času, ko so najvišji predstavniki ZDA Kitajsko večkrat posvarili, naj Rusiji ne nudi vojaške pomoči. Poudarjajo, da bi to imelo hude posledice.

Bela hiša: Kitajska bo, če bo pomagala Rusiji v vojni proti Ukrajini pošteno plačala

Kitajska še ni zagotovila vojaške pomoči Rusiji, ZDA pa so za zaprtimi vrati jasno povedale, da bi imela takšna poteza resne posledice, je danes dejal svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan.

“Peking se bo moral sam odločiti, kako nadaljevati, ali bo zagotovil vojaško pomoč, a če bo šel po tej poti, bo to imelo resnično ceno za Kitajsko,” je Sullivan dejal v intervjuju za CNN.

vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Večina držav G20 obsodila rusko agresijo, Kitajska zavrnila podpis skupne izjave

Finančni ministri največjih svetovnih gospodarstev so Moskvo, zaradi njene agresije na Ukrajino, ostro obsodili. Podpis skupne izjave srečanja G20 sta zavrnili le Kitajska in Rusija… več tukaj.