Biden: Putinu ne bo uspelo

Predsednik ZDA Joe Biden je na novinarski konferenci dejal: “Putin čedalje pogosteje napada civilne cilje. Spodletelo mu bo. Spodletelo mu je že prej in zelo pomembno je, da on in vsi drugi vidijo, da sva s predsednikom Zelenskim enotna.”

“Ukrajino bomo podpirali, dokler bo Ukrajina obstajala,” je ob koncu konference dejal Biden.

Zelenski: Pravičen mir ne more biti kompromis za svobodo

“Kaj pomeni samo mir? Zame kot predsednika pravični mir ne more biti kompromis za suverenost, svobodo in ozemeljsko celovitost moje države, nadomestilo za vso škodo, ki jo je povzročila ruska agresija,” je dejal Zelenski, ko je odgovarjal na vprašanje, kako si predstavlja ‘pravičen mir’.

“Kot oče želim poudariti, koliko staršev je izgubilo svoje sinove in hčere na bojišču, kaj je torej zanje šele mir?” je dejal.

“Dlje kot bo trajala vojna, dlje ko bo trajala ta agresija, bolj bodo ti starši živeli za maščevanje. V vojni, ki nam je bila vsiljena, ne more biti pravičnega miru,” je dejal Zelenski.

Zelenski je dejal, da se njegova država skupaj s tistimi, ki podpirajo Ukrajino, bori za zmago proti tiraniji.

“Borimo se za skupno zmago proti tej tiraniji. To je resnično življenje in zmagali bomo,” je dejal.

“Resnično želim zmagati skupaj,” je dejal Zelensky, nato pa se je popravil: “Ne želim, oprostite, v to sem prepričan.”

Zelenski je dodal, da Ukrajina in njeni zavezniki delijo skupne vrednote in pogled na življenje.

Biden: Nato in EU še nikoli nista bila bolj enotna

“Nato in Evropska unija še nikoli nista bila bolj enotna glede katerega koli vprašanja in ne vidim znakov, da bi se to spremenilo. Vsi vemo, kaj je na kocki, sama ideja suverenosti, listina ZN. Putin je mislil, da bo oslabel Nato je namesto tega okrepil Nato. To je ustvarilo bolj združeno Evropo,« je dejal Biden.

“Zelo dobro se počutim zaradi solidarnosti z Ukrajino,” je dodal.

Zelenski: Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej imela podporo ZDA

Obrne se k Zelenskemu. Uvodoma je povedal, da gre za zgodovinski obisk. Bidnu in mednarodnim zaveznikom se je zahvalil za pomoč.

Nato se je zahvalil ZDA za sistem Patriot. “Gre za zelo pomemben korak, ki bo bistveno okrepil zračno obrambo naše države,” je dejal.

Zelenski je dodal, da je prepričan, da bo Ukrajina še naprej imela podporo ZDA, ne glede na spremembe v ameriškem kongresu.

Pogovarjali smo se o zoperstavljanju terorju iz Rusije, njihovem uničenju naše energetske infrastrukture, preživeti moramo to zimo. To je za nas ključno humanitarno vprašanje. Pogovarjamo se o sankcijah in pravnem pritisku na teroristično državo Rusijo.

Volodomir Zelenski

Biden: Putin nima namena ustaviti te krute vojne

Biden pravi, da sta z Zelenskim v tesnih stikih že od začetka vojne, da pa je bilo “še posebej dobro, da sta se osebno srečala in si pogledala v oči”. Biden je še dejal, da to srečanje poteka v času, ko ruski predsednik Vladimir Putin “stopnjuje svoje brutalne napade” na Ukrajino. “Grozljivo je, kaj počne,” je dejal.

“Ukrajina je zmagala v bitki pri Kijevu, bitki pri Harkovu, Hersonu. Ukrajina je na vsakem koraku kljubovala pričakovanjem Rusije,” je dejal Biden in dodal, da Rusija uporablja zimo kot orožje.

“Jasno bi nam moralo biti jasno, kaj počne Rusija. Namenoma napada kritično infrastrukturo,” je dejal. Dodal je, da Vladimir Putin “nima namena ustaviti te krute vojne”.

“Pomembno je, da Američani in svet slišijo neposredno od vas, gospod predsednik, o boju Ukrajine in potrebi, da še naprej stojimo skupaj leta 2023. Že 300 dni je minilo od neizzvanega napada Vladimirja Putina na Ukrajino. 300 dni boja ukrajinskega ljudstva, ki je pokazalo močan odbor proti okupatorjem,” je dejal Biden.

Biden je Ukrajini napovedal tudi 45 milijard dolarjev pomoči.

“Z vami bomo ostali, dokler bo potrebno, ne boste sami. Ne dvomim, da bomo skupaj ohranili luč svobode,” je dejal Biden.

Ne spreglejte…

Italijanski novinarji pravijo, da so jih Rusi namenoma napadli

Italijanski novinarji pravijo, da so jih Rusi namenoma napadli. Ruski vojaki so bili obtoženi napada na italijanske novinarje, ki so poročali iz ukrajinskega mesta Herson. Claudio Locatelli in Niccolo Celesti iz italijanske agencije ANSA naj bi potovala s prevajalcem v avtomobilu z oznako “press”, ko so njuno vozilo zadele granate… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

2 thoughts on “Zelenski v ZDA, Biden: Ukrajina ne bo nikoli sama”

Komentar: