Zelenski za Washington post: “Prisiljeni se bomo umakniti”

Volodimir Zelenski [Foto: Zajem zaslona]

Zelenski za Washington post: “Prisiljeni se bomo umakniti”

V času, ko so ruske rakete ponovno udarjale po južni Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nedavnem intervjuju Ameriki poslal jasno in odločno sporočilo: “Dajte nam orožje, da ustavimo ruske napade, ali pa bo Ukrajina stopnjevala protinapade na ruska letališča, energetske objekte in druge strateške cilje.” Zelenski je govoril iz močno zastraženega predsedniškega posestva, ki po več kot dveh letih vojne delovalo skoraj zapuščeno.

Varnostni ukrepi so tako strogi, da so bila predmet varnostnega pregleda tudi pisala. Kljub temu pa je Zelenski deloval živahno in bojevito, kar spominja na njegovo držo na začetku vojne. Njegova transformacija iz igralca v predsednika, ki se je v celoti vživel v vlogo voditelja države v času vojne, je očitna. Oblečen v ukrajinsko vojaško opremo, je bil Zelenski tokrat videti manj izčrpan kot na varnostni konferenci v Münchnu nekaj mesecev prej. Slednje nakazuje na njegov ponos in odločenost, da je simbol naroda, ki se bori za svojo svobodo.

Zelenski je v intervjuju za Washington post izrazil frustracije zaradi zamud kongresa pri odobritvi 60 milijard dolarjev vrednega paketa vojaške pomoči, kar je Ukrajini povzročilo veliko škodo. Vojaške sile niso mogle načrtovati prihodnjih operacij, medtem ko so zakonodajalci skoraj šest mesecev prepirali o odobritvi sredstev. Opozoril je, da se bodo ukrajinske sile morda morale umakniti, da bi zavarovale svoje frontne linije in prihranile strelivo.

Morali se bomo umakniti

“To pomeni, da se bomo vrnili, umaknili, korak za korakom, z majhnimi koraki,” je dejal Zelenski, izpostavljajoč pomanjkanje zračne obrambe, raket patriot, motilnikov za elektronsko bojevanje in 155-milimetrskih topniških nabojev kot ključne ovire za obrambo države. Uporabil je preprost diagram, da bi pojasnil težave, s katerimi se soočajo ukrajinske sile, ko se morajo zadovoljiti z manjšo količino streliva kot je potrebno za obrambo.

Po zavzetju Avdiivke s strani Rusije februarja, je Zelenski povedal, da so uspeli stabilizirati razmere z “pametnimi koraki” ukrajinske vojske. Če bo fronta ostala stabilna, lahko Ukrajina oboroži in uri nove brigade v zaledju za izvedbo nove protiofenzive kasneje letos. “Če ne boste naredili korakov naprej za pripravo nove protiofenzive, jih bo storila Rusija,” je poudaril Zelenski. Pri slednjem pa je izpostavil tudi dinamiko ničelne vsote tega konflikta.

Pomanjkanje orožja

Ko so ga vprašali o pomanjkanju prestreznikov in drugega orožja za zračno obrambo, je Zelenski potrdil, da je to resničen problem. “Nočem, da Rusija ve, koliko raket za zračno obrambo imamo, a v bistvu imate prav. Brez podpore kongresa bomo imeli velik primanjkljaj raket,” je dejal, kar nakazuje na kritično situacijo v ukrajinski obrambi. Kljub prizadevanjem za povečanje domačih sistemov zračne obrambe, Zelenski priznava, da to ni dovolj.

V luči napadov z ruskimi brezpilotnimi letalniki, raketami in natančno vodenimi bombami na energetske objekte in drugo ključno infrastrukturo, Zelenski meni, da nima druge izbire, kot da izvaja protinapade preko meje, v upanju na vzpostavitev odvračanja. Ukrajinski napadi z brezpilotnimi letali na ruske rafinerije v zadnjem mesecu so primer takšnih akcij. Ko sem ga vprašal o ameriških opozorilih glede napadov na energetske objekte v Rusiji, je Zelenski poudaril resnost situacije in potrebo po odločnih ukrepih za obrambo Ukrajine.

[Vir: Washington post]; Portal24; Foto: Zajem zaslona