Zelenski zanikal vpletenost Ukrajine v napade na Severni tok

Volodimir Zelenski [Foto: Zajem zaslona]

Zelenski zanikal vpletenost Ukrajine v napade na Severni tok

Ukrajina ni bila vpletena v napade na plinovod Severni tok, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “To je smešno, če sem iskren,” je po nedavnih medijskih poročilih, ki povezujejo eksplozije plinovoda s proukrajinskimi skupinami, novinarjem dejal Zelenski.

“Informacije o domnevni povezavi Kijeva z napadi na Severni tok se širijo, da bi upočasnili pomoč Zahoda Ukrajini. Mislim, da je zelo nevarno, da nekateri neodvisni mediji, ki sem jih vedno obravnaval z velikim spoštovanjem, sprejemajo takšne korake. Mislim, da je narobe, da se deluje v rokah Rusije,” je dejal Zelenski. 

Poročila New York Timesa in ARD 

Po objavi New York Timesa, da je sabotažo plinovoda Severni tok izvedla proukrajinska skupina, je podobno zgodbo objavil nemški javni servis ARD. Slednji je to temo raziskoval v sodelovanju z več drugi nemški mediji, vključno s tednikom Die Zeit. 

ARD je poročal, da je nemškim preiskovalcem (preiskavo vodi nemško državno tožilstvo) uspelo identificirati ladjo, ki naj bi bila uporabljena za tajno sabotažo plinovoda. Domnevno naj bi šlo za jahto, ki jo je najelo podjetje s sedežem na Poljskem. Podjetje je v lasti dveh Ukrajincev.  

Po podatkih preiskave je tajno operacijo na morju izvajala skupina šestih ljudi, pet moških in ena ženska. Skupino so sestavljali kapitan, zdravnik, dva potapljača in dva potapljaška pomočnika, ki so eksploziv prepeljali na kraj zločina in ga tam položili. Narodnost storilcev ostaja nejasna. Preiskovalci menijo, da so uporabili strokovno ponarejene potne liste, ki naj bi bili uporabljeni za najem čolna. 

vir Foto: Zajem zaslona

Dobitnik Pulitzerja: Severni tok je na Bidnov ukaz razstrelila ameriška mornarica

Kremelj pravi, da mora svet izvedeti resnico o tem, kdo je razstrelil Severni tok, in da je treba izvesti mednarodno preiskavo. Do izjave je prišlo po tem, ko je ameriški preiskovalni novinar poročal, da so plinovod razstrelili potapljači ameriške mornarice. Eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 sta se zgodile 26. septembra 2022… več tukaj.