Prošnja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za kandidaturo Ukrajine za EU. Ukrajinski voditelj je pozval voditelje EU, naj njegove države ne pustijo v sivi coni in naj se do konca junija odločijo, ali bodo Ukrajini podelili uradni status kandidatke za EU.

Zelensky je v govoru prek videopovezave iz Kijeva na vrhu demokracije v Københavnu danes dejal: 

“Prva stvar je, da končno odstranimo to sivo cono,  ki je za Rusijo tako mamljiva. V prihodnjih tednih bi lahko Evropska unija naredila zgodovinski korak, ki bo dokazal, da besede o članstvu ukrajinskega naroda evropski družini niso zaman.”

Volodimir Zelensky

Zelensky je znova  pozval k več dejanjem Evrope za podporo Ukrajini in zaustavitev ruske agresije.

“Zakaj, če Rusija krši dobesedno vse bistvene dokumente mednarodnega prava, še vedno obstajajo nekateri, ki oklevajo blokirati kakršen koli odnos s takšno državo? Evropski sistem bo izgubil, če besed ne bodo spremljala dejanja.”

Volodimir Zelensky

Evropska komisija naj bi svoje mnenje o Ukrajinski kandidaturi podala v prihodnjih dneh. Voditelji EU pa se bodo 23. in 24. junija na vrhu odločili, ali bodo Ukrajini podelili status uradne kandidatke.

“Če ankete kažejo, da 71 odstotkov Evropejcev meni, da je Ukrajina del evropske družine, zakaj so še vedno politični skeptiki, ki nam neradi dovolijo, da se pridružimo Evropski uniji?” 

Volodimir Zelensky

27 držav članic je glede vprašanja kandidature Ukrajine za EU razdeljenih. Številne države, predvsem v vzhodni Evropi, članstvo Ukrajine podpirajo, nekatere, kot sta Nizozemska ali Danska, pa so skeptične. Bojijo se, da Ukrajina za članstvo ni pripravljena.  Za oblikovanje skupnega stališča potekajo razprave. 

Če bo Ukrajina dosegla “status kandidata”, bo začela proces pogajanj in morebitnih reform, ki bi lahko trajale leta, če ne desetletja, preden bo tik pred vstopom v EU.  Upanje Kijeva o pospešenem procesu pa je več članic že zadušilo.

Vir: AFP AP

Foto: Nexta