Iz Severodonecka poročajo o intenzivnih uličnih bojih. Ukrajina pravi, da ruske sile načrtujejo napad na Slovensk, bitka za Donbas se nadaljuje.

Sobotni povzetek
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na azijskem vrhu povedal, da bo prihodnji mednarodni red določen na ukrajinskih bojiščih. Napovedal je, da bo njegova država v vojni, ki jo je začela Rusija prevladala.
  • Ukrajinska vojska pravi, da ruske sile načrtujejo napad na Sloviansk v provinci Donetsk, britanska obveščevalna služba met tem poroča o intenzivnih spopadih na ulicah Severodonecka.
  • Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na obisku v Kijevu predsedniku Zelenskemu dejala, da bo Bruselj svojo oceno o upravičenosti do ukrajinskega članstva v EU podal do konca drugega tedna
  • Ukrajinski in britanski uradniki so opozorili, da se ruske sile zanašajo na rakete iz sovjetske dobe. Zaradi nenatančnosti bodo verjetno povzročile znatne civilne žrtve.
  • Rusija je v soboto prebivalcem Hersona in Melitopola na jugu Ukrajine podelila svoje prve potne liste.
  • Kijev po izjavi Bidna, da Zelensky “ni hotel slišati” poročil ameriških obveščevalnih služb, da Rusija načrtuje invazijo na Ukrajino, vztraja, da je bil pripravljen na vojno.
Ukrajina ima nadzor nad kemično tovarno

Kemična tovarna Azot v Severodonecku, kjer se skriva več sto civilistov ostaja pod ukrajinskim nadzorom, je v soboto dejal guverner regije. Z izjavo je zanikal trditve proruskih separatistov, da so ujeli 300-400 ukrajinskih borcev.

Ukrajina je sporočila, da se v več zakloniščih pod tovarno Azot skriva okoli 800 ljudi. Približno 200 zaposlenimi in 600 prebivalcev Severodonecka. Ukrajina je Zahod pozvala k hitrejši dobavi težkega orožja, da bi tako obrnila tok vojne z ruskimi silami, za katere Ukrajina pravi, da imajo vsaj 10-krat več topniških kosov kot ukrajinske sile. Kljub temu se je ukrajinska vojska izkazala za bolj odporno, kot je bilo v zgodnjih fazah spopadov, tudi ko je bila premagana kazalo.

“V vojni, ki jo je začela Rusija, bomo zagotovo zmagali,” je v soboto dejal predsednik Zelenski.

Družina britanskega vojaka je zaradi smrtne obsodbe uničena

Družina Britanca, ki je bil obsojen na smrt zaradi boja za Ukrajino pravi, da je zaradi izida tako imenovanega “razstavnega sojenja” uničena.  Družina je v soboto pozvala, naj ga izpustijo in mu priznajo obravnavo, ki jo vojnim ujetnikom zagotavlja mednarodna konvencija o človekovih pravicah.

Sodišče v separatistično razglašeni Ljudski republiki Doneck v Ukrajini je dva britanska in maroškega borca v četrtek obsodilo, da so si prizadevali za nasilno strmoglavljenje oblasti. Dejanje je kaznivo in se na vzhodnem ozemlju, ki ga nadzorujejo proruski uporniki kaznuje s smrtjo.

Moški so bili obsojeni tudi zaradi najemniških dejavnosti in terorizma.

“Družina je zaradi izida nezakonitega razstavnega sojenja, uničena” je dejala družina Britanca Shauna Pinnerja.

V izjavi, ki jo je britansko zunanje ministrstvo izdalo v imenu Pinnerjeve družine, je zapisano, da je 48-letnik že štiri leta rezident Ukrajine. Družina je Pinnerja opisala kot ponosnega pogodbenega marinca v 36. brigadi. To je ukrajinska pomorska pehotna divizija, ki je pomagala braniti oblegano južno pristaniško mesto Mariupol, preden so ga zavzele ruske sile. Kot član brigade bi moral Pinner dobiti vse pravice vojnega ujetnika v skladu z Ženevsko konvencijo. Pinerjeva družina pravi, da bi moral imeti tudi popolno neodvisno pravno zastopanje.

Ukrajina in Zahod sta postopke v nepriznani republiki Doneck označila za lažne in kršitev vojnih pravil.

Rusija pravi, da je sestrelila tri ukrajinska vojaška letala

Rusko obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da so ruske protizračne obrambe sile sestrelile tri ukrajinska vojna letala.

Iz Ukrajine ni bilo takojšnjega komentarja.

Rusija načrtuje nov napad na Slovensk

Ukrajinska vojska je v soboto sporočila, da se ruske sile pregrupirale, da bi lahko začele ofenzivo na mesto Slavjansk v pokrajini Doneck. Generalštab oboroženih sil Ukrajine je v svojih rednih operativnih posodobitvah sporočil, da so ruski vojaki uspeli v vasi Borodjanka čez noč prevzeti nadzor. Pripravljajo se na napad na mesto.

Regionalna policija Donecka je sporočila, da so ruske rakete čez noč v provinci zadele 13 mest in vasi. Policija je v izjavi zapisala, da je bilo ubitih in ranjenih več civilistov, številk niso navedli.

V posodobitvi poročila ukrajinske vojske je zapisano, da nevarnost raketnih in zračnih napadov na Ukrajino iz Belorusije ostaja. Beloruska vlada pa je podaljšala vojaške vaje ob ukrajinsko-beloruski meji do 18. junija.

Na vzhodu Ukrajine je umrl češki državljan

Češki zunanji minister Jan Lipavsky je v soboto v Pragi povedal, da je bil na vzhodu Ukrajine, ki so ga okupirali Rusi ubit češki državljan.

“Telo moškega bi morali jutri pripeljati v regijo Harkov,” je dejal minister po srečanju s turškim kolegom Mevlutom Cavusoglujem.

Češka novinarka Lenka Klicperova, ki je v petek prva poročala o smrti moškega, je dejala, da gre za prostovoljnega borca, identificiranega kot Michal J.

To je druga češka žrtev vojne, ki jo je Rusija začela v Ukrajini 24. februarja. Praga je maja potrdila smrt češkega voznika tovornjaka, ki je bil pogrešan od začetka marca. Bil je ustreljen in zakopan ob cesti.

Vir: AP, Reuters, Euronews

Foto: AP/Danial-Hakim