(Foto: Reuters)

Na srečanju v Davosu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky svetovnim podjetnikom danes dejal, da je svet na prelomnici in da mora kot opozorilo drugim državam, ki razmišljajo o uporabi surove sile, okrepiti sankcije proti Rusiji. Govor Zelenskega je bil uvod v štiridnevni Svetovni gospodarski forum, na katerem se zbere približno 2000 voditeljev iz gospodarskih krogov ter drugih strokovnjakov iz vsega sveta.

Zelensky je znova pozval, naj države na Moskvo izvajajo večji pritisk in jih opomnil, da ne uporabljajo sankcij. Zahteval je tudi naftni embargo, blokado vseh ruskih bank in prekinitev celotne trgovine. Tuja podjetja bi se morala popolnoma umakniti iz Rusije, ruska IT industrija pa bi morala biti odrezana od Zahoda, še meni Zelensky.

Nekdanji svetovni boksarski prvak v težki kategoriji Vladimir Kličko, zdaj župan Kijeva, ki je kot član velike ukrajinske delegacije priporoval v Davos, je dejal: “Razumeti morate, da branimo tudi vas osebno. Borimo se za prav vsakega med nami in to morajo razumeti vsi.” Zahteval je še, da sankcije ciljajo tudi na ruske športnike.

Vir: Reuters