(Foto: Zajem zaslona)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky je tiste na Zahodu, ki so predlagali, da naj  Ukrajina zaradi sklenitve mirovnega sporazuma odstopi nadzor nad območji, ki jih zasedajo ruske sile. Zelensky je dejal, da “veliki geopolitiki”, ki to predlagajo, ne upoštevajo interesov “milijonov tistih, ki na tem ozemlju dejansko živijo. Predlagajo, da se odrečemo ozemlju za iluzijo miru”.

Spopadi pa se medtem okoli štirih mest na vzhodu Donbasa zaostrujejo. Zelensky pa obtožuje Rusijo, da je z vso močjo ruske vojske vrgla proti mestom Liman, Popasna, Sievierodonetsk in Slovensk.

Četrtkov povzetek:

  • Rusija napreduje na vzhodu,  Ukrajina potrebuje več orožja
  • Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba pravi, da Nato ni storil “popolnoma nič” glede ruske invazije na njegovo državo, medtem ko je EU sprejemala “revolucionarne odločitve” – ​​dojemanje dveh organizacij, ki sta se v Ukrajini močno spremenili od začetka ruske invazije 24. februarja. 
  • Ukrajina in ZDA sta ostro kritizirali ruski načrt za hitro pridobitev ruskega državljanstva za ljudi iz dveh južnih regij Ukrajine, ki sta zdaj pod njihovim nadzorom. 
  • Ruski parlament je sprejel zakon, ki odpravlja zgornjo starostno mejo za vstop v vojsko.
  • Rusija je pripravljena vzpostaviti koridor za odhod ladij s hrano iz Ukrajine, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.
  • Italija in Madžarska pozivata k premirju in mirovnim pogajanjem, kar je v nasprotju s trdo linijo EU do Moskve, poročajo agencije.

Ruske oblasti obljubljajo, da bodo odprle koridor za tuje ladje iz Mariupola

Rusko obrambno ministrstvo obljublja, da bo odprlo varen koridor, ki bo tujim ladjam omogočil izstop iz črnomorskih pristanišč. Odprt bo ločen koridor, ki bo ladjam omogočil, da zapustijo Mariupol iz pristanišča na Azovskem morju do Črnega morja.

Mihail Mizincev, ki vodi Center za nadzor nacionalne obrambe pri generalštabu, je dejal, da je v šestih pristaniščih na Črnem morju, vključno z Odeso, Hersonom in Mikolajvom 70 tujih plovil iz 16 držav.

Ruska vojska  je v sredo sporočila, da pristanišče v Mariupolu po treh mesecih bojev ponovno deluje.  Ruska vojska, ki na Črnem morju vzdržuje mornariško floto je dejansko blokirala komercialni promet v ukrajinskih pristaniščih. Blokada je ogrozila svetovno oskrbo s hrano, saj so Ukrajini preprečili izvoz kmetijskih proizvodov. Ukrajina je eden največjih svetovnih izvoznikov pšenice, koruze in sončničnega olja.

Vir: Euronews

By A.K.

Komentar: