Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky je opozoril, da bi lahko zaradi ruske blokade ukrajinskih črnomorskih pristanišč umrlo več milijonov ljudi. Blokada svetu predstavlja možnost strašne krize s hrano.

Rusija je zasedla velik del ukrajinske obale, blokirala izvoz kmetijskih izdelkov in pridelkov ter tako dvignila cene žita po vsem svetu.

Zelensky je dejal, da Ukrajina zaradi blokad ne more izvažati večine količin pšenice, koruze, rastlinskega olja in drugih proizvodov, ki so imeli na svetovnem trgu tudi vlogo stabilizatorja. Ukrajina in Zahod Moskvo obtožujeta, da zadrževanje zalog hrane uporablja kot orožje. Rusija odgovarja, da so krive ukrajinske mine na morju in mednarodne sankcije proti Moskvi.

Kijev je večino svojega blaga izvažal prek svojih morskih pristanišč. Od ruske invazije 24. februarja pa je prisiljen žito z vlakom prevažati preko zahodne meje Ukrajine in prek majhnih pristanišč ob Donavi.

Zelensky, ki ga je revija Time uvrstila na seznam 100 najvplivnejših ljudi leta 2022 pravi, da je hvaležen ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, da je “združil svobodni svet, ko se je pojavila ruska grožnja”.

Zaveznike Ukrajine pa znova pozval, naj ji dobavijo več orožja

“Orožje in sankcije so tudi kot cepivo proti sovraštvu, ki ga je prinesla Rusija. Sovraštvo je virus in je še bolj smrtonosno kot COVID-19.”

Zelensky

Rusija se na komentarje Zelenskega še ni odzvala. 

Vir: Reuters

Foto: Reuters