Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da se Kijev z zastojem na bojišču z Rusijo ne bo zadovoljil. Ponovno si namreč želijo pridobiti nadzor nad vsem svojim ozemljem, ki ga  imajo zdaj pod nadzorom ruske sile.

“Izgubili smo preveč ljudi, da bi zdaj kar odstopili svoje ozemlje. Doseči moramo popolno osvoboditev celotnega ozemlja,” je dejal Zelenski prek video povezave na dogodku. Dogodek je gostil Financial Times Live. Zelenski je dodal, da zastoj za Kijev sploh ni opcija.

Kijev je še sporočil, da ruske sile zasedajo približno 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja, predvsem na vzhodu in jugu države.

“Nikogar ne bomo poniževali, odgovorili bomo enako,” je  Zelensky odgovoril na vprašanje o pozivu francoskega predsednika Emmanuela Macrona, naj  se Rusije ne ponižuje, saj bi se vrata za diplomatsko rešitev tako pustila odprta.

Ukrajina upa, da bo zahod dobavil orožje daljšega dosega, vključno z ameriškimi HIMARS in britanskimi topniškimi raketnimi sistemi M270. To bi jim pomagalo potisniti ruske čete z okupiranih ozemelj.

Zelenski je še povedal, da je zelo vesel, ker je britanski premier Boris Johnson, eden najodločnejših zaveznikov Ukrajine, včeraj dobil zaupnico v parlamentu.

Vir: Reuters

Foto: Reuters