Site icon Portal24

Zeliščni vrt v juniju: Kaj nabiramo, sušimo in shranjujemo

[Foto: Pixabay/congerdesign]

Zeliščni vrt v juniju: Kaj nabiramo, sušimo in shranjujemo

Če imate doma vsaj kakšen lonček z meto, rožmarinom ali sivko, potem že dobro veste – junij je pravi čas za akcijo! Zelišča so zdaj polna življenja, omamno dišijo in vabijo, da jih ujamemo v najboljši možni obliki za kasnejšo uporabo. Ne glede na to, ali želite domače čaje, začimbe za kuho ali pa kar tako malo naravne svežine v svoji shrambi – zdaj je trenutek, da se lotite nabiranja, sušenja in shranjevanja.

Med zelišči, ki jih je v juniju najbolj pametno nabrati, kraljujejo meta, melisa, timijan, origano, rožmarin, žajbelj in seveda nežna sivka. Najboljši trenutek za nabiranje? Ko je rastlina tik pred cvetenjem ali pa pravkar odpira prve cvetove. Takrat boste ujeli najbolj bogato aromo in največ koristnih snovi. In še nasvet iz prakse: zelišča vedno nabiramo, ko je dan suh in topel, najbolje pozno dopoldne, ko se rosa že posuši, a sonce še ni prehudo.

Kako nežno nabrati zelišča, da bodo hvaležna?

Pri nabiranju ni prostora za naglico. S škarjami ali ostrim nožem nežno odrežemo vršičke ali liste, pri tem pa pazimo, da ne poškodujemo preostalih poganjkov. Pri zeliščih v lončkih vedno začnemo pri obodu, da lahko sredina še naprej veselo raste.

Preden nabrana zelišča sušimo, jih dobro pretresemo, da odstranimo drobne žuželke. Če so res umazana, jih hitro speremo pod mrzlo vodo, potem pa jih skrbno osušimo na papirnati brisački. Vlažna zelišča namreč hitro podležejo plesni, kar pa ni ravno tisto, kar bi želeli v domači shrambi.

Top 5 zelišč za sušenje v juniju

1. Meta
Nepogrešljiva za sveže poletne čaje in domače limonade. Sušena ohrani svojo prijetno, osvežilno aromo.

2. Rožmarin
Odličen za začinjanje pečenk, krompirja in kruha. Sušenje še dodatno poudari njegov značilni vonj.

3. Timijan
Idealno zelišče za omake, enolončnice in mariniranje mesa. Sušen ima še močnejši okus.

4. Žajbelj
Priporočljiv za domače pripravke proti prehladu in za izboljšanje okusa mastnih jedi.

5. Sivka
Ne le za dišavne vrečke, ampak tudi za fine sladice in domače čaje. Sušena ohrani nežno cvetlično noto.

Triki za sušenje in shranjevanje, ki res delujejo

Za najboljšo ohranitev vonja in okusa zelišča sušimo na senčnem, zračnem mestu – brez direktnega sonca in močnega prepiha. Najbolje je narediti drobne šopke in jih obesiti z glavo navzdol. Če imate doma dehidrator, ga lahko uporabite, vendar na najnižji možni temperaturi, da ne “skuhate” vseh dobrih snovi.

Ko so zelišča lepo suha (krhka na otip, ne pa čisto prašna), jih shranimo v steklene kozarce s pokrovom ali v papirnate vrečke. Plastike se, če se le da, izogibajmo – ni tako prijazna za dolgoročno shranjevanje. In ne pozabite: svetloba je sovražnik aromatičnih olj! Zato so temni kozarci ali shramba brez oken idealna rešitev.

Če želite, da bazilika, drobnjak ali peteršilj ohranijo živo barvo in okus, jih raje zamrznite. Narežite jih in jih zamrznite v kockah ledu – potem jih boste lahko sproti dodajali juham, omakam ali zelenjavnim jedem.

Malo truda zdaj, veliko veselja kasneje – vaš domači zeliščni zaklad bo pravi ponos vsake kuhinje!

Alenka Mirnik

Portal24; Foto: Pixabay/congerdesign

Exit mobile version