Ženske razložile, zakaj so srečnejše, ker nimajo otrok

ByAna Koren

19. marca, 2023 ,
Foto: Pexels

Ženske razložile, zakaj so srečnejše, ker nimajo otrok: “Življenje je dobro”

Ko se je Jane Hawkes odločila, da ne bo imela otrok, ni pričakovala, da jo bodo zaradi tega obsojali, še posebej bližnji prijatelji.

“Biti brez otrok zagotovo ni bil moj načrt, ko sem bila mlajši. Vse moje prijateljice so sanjale o poroki in otrocih. Ko pa sem šla študirat, se mi je odprl svet možnosti. Nekaj ​​časa sem preživela v Avstraliji in Italiji in učila otroke. Začela sem razumeti, da družinsko življenje ni zame,” pravi 47-letna popotniška blogerka.

V poznih 20-ih je prijateljici zaupala, da si ne želi otrok. Odgovorila je, da se z njo ne bo mogla več pogovarjati, če ne bo postala mama. In tako je bilo. Jane se je poročila, a nič ni kazalo, da bo družino razširila. Zaradi tega se je prijateljica vse bolj oddaljevala od nje, dokler ni na koncu prekinila vseh stikov.

“Dolga leta sem poskušal ostati v stiku, a se mi ni več javljala. Zapustila me je, ker nisem imel otrok. Seveda sem bila žalosten, ker sem jo poznala že od otroštva. Rada sem imela njena dva otroka. Ampak spoštujem njeno odločitev in rada bi, da tudi ona spoštuje mojo,” poudarja Jane.

Jane pa pri tem še zdaleč ni sama. Število žensk, ki nimajo otrok, po svoji volji ali ne, narašča. Število rojstev v Franciji je padlo na najnižjo raven po drugi svetovni vojni. Tudi stopnja rodnosti v Španiji je leta 2021 padla na najnižjo raven vseh časov.

Kaj je v ozadju te tihe kulturne spremembe?

Strokovnjaki pravijo, da smo, skoraj ne da bi se tega zavedali, ustvarili družbo, v kateri je ovir za rojstvo otrok vse več. To so na primer stroški vzgoje otrok, zmanjševanje rodnosti in dejstvo, da je družbeno bolj sprejemljivo ne imeti otrok. Hkrati pa ženske, ki nimajo otrok, v družbi niso več tako stigmatizirane.

Prav tako je več žensk vključenih na trg dela, zato se mnoge odločijo za poklic namesto otrok. Druge preprosto ne najdejo pravega partnerja, dokler so še plodne. In nekatere se preprosto ne morejo soočiti s strahom pred rojstvom otroka v vse bolj natrpanem in onesnaženem svetu.

“Oba z možem imava službo, v kateri uživava, in rada potujeva po svetu. Zgradila sva hišo s štirimi spalnicami iz nič in sva zelo zadovoljna. Vendar nekateri, vidijo samo to, kar zamujava : otroke,” pravi Jane, ki uživa v svobodi. Jane priznava, da nikoli ni čutila hrepenenja, da bi postala mama.

Brez otrok je srečna tudi Amanda Stephens (49). Čeprav je bila njena odločitev pred nekaj leti omajana, ko je videla mamo s punčko, a je hitro ugotovila, da se je kljub vsemu dobro odločila.

“Malo se počutim krivo, ko me ljudje vprašajo, kaj sem počela čez vikend, in odgovorim, da sem urejala vrt ali imela prijetno kosilo. Ljudje mojih let hodijo na otroške rojstnodnevne zabave ali tekme,” pravi.

Amanda živi s pet let mlajšim partnerjem v hiši z velikim vrtom. Počitnice preživljata v tujini in trdita, da jim to ustreza.

“Nikoli nisem želela biti mama. To sem mami povedala, ko sem bila stara 16 let. Jokala je in mi zagotovila, da si bom premislila. Vendar si nisem. Dvakrat sem zanosila po nesreči in obakrat sem splavila. V teh situacijah sem občutil veliko olajšanje. Niti ne takoj, ko mi ni žal. Življenje je dobro,” je zaključila.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Veliko ljudi prakticira življenjski slog DINK. Kaj je DINK?

Ste že slišali za kratico DINK? Ta akronim se vedno bolj uporablja med tistimi, ki živijo ali želijo živeti sodobno življenje. 

Akronim DINK je okrajšava angleškega izraza “double earnings, without children,” prevod bi se glasil: dvojni prihodki, brez otrok. Nanaša se na zakonsko ali partnersko zvezo, v kateri imata oba partnerja dohodke, vendar nimata otrok (niti jih ne nameravata imeti)… več tukaj.