Žgečkanje otrok ni le zabavno, ampak tudi škodljivo

Žgečkanje otrok pogosto velja za zabavno, neškodljivo in prijeten način povezovanja ali igre. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je lahko žgečkanje pravzaprav zelo škodljivo. Še posebej, če ta igra prihaja od nekoga, ki otroku ni pretirano blizu. Mnogi odrasli so namreč na vprašanje o svojih strahovih omenili trenutke iz otroštva, ko so jih žgečkali in niso mogli ustaviti žgečkanja.

Te izkušnje nezmožnosti nadzora nad lastnim telesom in stanjem naj bi dolgoročno vplivale na občutek varnosti. Novejše raziskave kažejo, da lahko žgečkanje otrok zelo neugodno vpliva na otrokovo fizično, čustveno in psihično stanje.

Zakaj je žgečkanje škodljivo?

Strokovnjaki pojasnjujejo, da lahko žgečkanje v nekaterih primerih žal privede do telesnih poškodb. Še posebej, če je otrok majhen ali preveč krhek. Žgečkanje je lahko premočno za njihovo občutljivo kožo, kar povzroči rdečico, draženje in druge podobne poškodbe. Lahko povzroči tudi težave z dihali, zlasti pri otrocih z astmo.

Če otroka žgečkamo premočno ali po občutljivih predelih, kot sta vrat ali dimlje, lahko poleg tega povzročimo bolečino, nelagodje in celo travme. Žgečkanje otroka proti njegovi volji mu lahko pošlje tudi napačne signale o njegovem telesu in osebnih mejah.

Končno lahko žgečkanje sproži travmatične spomine pri otrocih, ki so doživeli neko vrsto zlorabe ali napada. Žgečkanje otrokovih nog lahko povzroča nedovoljeno draženje, dotikanje ali celo nasilje, kar je lahko za nekatere otroke travmatično. Strokovnjaki pojasnjujejo, da tudi, če žgečkanje otrokovih nog izvajamo z dobrimi nameni in brez namena povzročiti škodo, lahko vseeno povzroči čustveno stisko in prebliske neprijetnosti.

vir Foto: Pexels Portal24