Zgodnji vročinski val presegel 30 stopinj, sledi možna pozeba

ByAna Koren

14. aprila, 2024 ,
Vreme [Foto: Freepik]

Zgodnji vročinski val presegel 30 stopinj, sledi možna pozeba

Zadnje dni smo priča neobičajno visokim temperaturam za ta čas leta, saj je živo srebro v več krajih preseglo 30 stopinj Celzija. Najvišje temperature, 31,3 °C, so izmerili v Metliki ob 15. uri, medtem ko so v Novem mestu, Krškem in Črnomlju prav tako namerili 30 stopinj Celzija.

Po napovedi dežurnega prognostika Brana Gregorčiča za Radio Slovenija, naj bi bilo v Beli krajini in na Krškem polju še posebej toplo, z možnostjo, da temperature celo malo presežejo 30 stopinj. “Današnji dan je še zelo poletno topel,” je dodal Gregorčič.

V ponedeljek lahko pričakujemo sončno vreme z občasno koprenasto oblačnostjo in pihanjem okrepljenega jugozahodnega vetra. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 24 do 31 stopinj Celzija. V torek se obeta sprememba, saj bo vreme postopoma prešlo v deževno, s temperaturami, ki bodo padle na med 21 in 26 stopinj Celzija.

Sreda prinaša nadaljnje ohlajanje z možnostjo pozebe, saj so napovedi za severne kraje Slovenije obetajoče padavine, ki se bodo čez dan razširile na celotno državo. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine približno 700 metrov, zvečer pa še nižje v osrednji Sloveniji.

Visoke temperature so spodbudile zgodnji razvoj rastlin, kar v kombinaciji z nenadnimi vstopi hladnega zraka povečuje možnost pozebe. “Pozeba je vedno pogostejši dogodek v Sloveniji, saj se je pojavila v osmih od desetih let,” je za Prvi povedala Zala Žnidaršič z biotehniške fakultete. Žnidaršič dodaja, da so najhladnejši dnevi pričakovani v drugi polovici prihodnjega tedna, z možnostjo lokalnih pozeb, čeprav zaenkrat širše pozebe niso predvidene.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik