Zgodovinska zmaga Jumbo Visme na dirki po Španiji

Zgodovinska zmaga Jumbo Visme na dirki po Španiji

V najdaljši etapi 78. Dirke po Španiji, dolgi 208 km, je zmagal Wout Poels (Bahrain Victorious), ki je za las ugnal Remca Evenepoela (Soudal QuickStep). Vodilna trojica Jumbo Visme, Sepp Kuss, Jonas Vingegaard in Primož Roglič je skupaj prišla v cilj in objeta proslavila zgodovinsko zmago ekipe.

Američan Sepp Kuss je z podporo celotne rumeno-črne ekipe na predzadnji etapi brez naprezanja ubranil skupno vodstvo. V nedeljo bo tako na paradi šampionov v Madridu, proslavil svoj največji uspeh in prvo zmago na tritedenskih dirkah. Drugo mesto bo zasedel zmagovalec Dirke po Franciji Jonas Vingegaard. Tretje mesto je osvojil slovenski šampion in zmagovalec Dirke po Italiji Primož Roglič.

Z osvojitvijo prvih treh mest je ekipa Jumbo Visma zmagala v vseh treh tritedenskih dirkah sezone – Giro d’Italia, Tour de France in Vuelta a España, kar doslej ni uspelo nobeni ekipi v kolesarski zgodovini. Edini primer, ko je ena ekipa zasedla celotni zmagovalni oder Grand Toura, se je zgodil na Dirki po Španiji leta 1966. Takrat je to uspelo španski ekipi Kas Kaskol.

208 kilometrov dolga etapa

Etapa, ki je bila dolga 208 km in je po profilu spominjala na ardenski spomenik Liege–Bastogne–Liege, je prinesla napete boje med ubežniki. Wout Poels je z zgodnjim sprintom v skupini petih kolesarjev osvojil prvo etapno zmago za ekipo Bahrain Victorious na letošnji Vuelti in za nekaj centimetrov preprečil četrto etapno zmago Remca Evenepoela, ki bo osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca.
Ključni trenutek etape je bil napad Poelsa na zadnjem in najtežjem klancu dneva Alto San Lorenzo de El Escorial, kjer je na kratko otresel Evenepoela, vendar se je nosilec pikčaste majice na spustu vrnil v vodilno skupino, v kateri so bili še Marc Soler, Lennert Van Eetvelt in Pelayo Sanchez Mayo.

V prvotnem begu dneva je bilo kar 31 kolesarjev, med katerimi je bil v skupnem seštevku najvišje ravno Evenepoel. Ubežniki so si do zadnjega vzpona 3. kategorije nabrali 11 minut prednosti. Ekipa Jumbo Visma je nadzorovala položaj v glavnini, medtem ko je v ubežni skupini imel čebela Wilco Kelderman.

vir Foto: Jumbo Visma Cycling X

Portal24