Zgodovinski trenutek v Severnoirski politiki: Prvič nacionalistična predsednica vlade

ByA.K.

4. februarja, 2024
Michelle O'Neill Foto: Zajem zaslona

Zgodovinski trenutek v Severnoirski politiki: Prvič nacionalistična predsednica vlade

Severnoirski parlament je včeraj doživel zgodovinski trenutek saj so za predsednico vlade imenovali Michelle O’Neill. To je pomemben mejnik v zgodovini Severne Irske, države, ki je bila ustanovljena pred sto leti in v kateri je vedno prevladovala unionistična stranka. Imenovanje Michelle O’Neill sledi zamudi po razglasitvi rezultatov prelomnih volitev leta 2022 in je zadnji znak rastoče moči stranke Sinn Fein v britanski regiji, ki si prizadeva za združeno Irsko, ki je sedaj videti “na dosegu roke”.

Zgodovinsko imenovanje je prišlo po tem, ko je Demokratična unionistična stranka (DUP), ki se zavzema za ohranitev Severne Irske v Združenem kraljestvu, končala svoj dveletni bojkot vlade, saj bil dosežen dogovor z britansko vlado glede trgovinskih vprašanj.

Michelle O’Neill (47) je v svojem zahvalnem govoru dejala: “To je zgodovinski dan, ki predstavlja nov začetek. Služila bom vsem enako in bom prva ministrica za vse.” O’Neill in predsednica stranke Sinn Fein, Mary Lou McDonald, sta nova generacija politikov iz irske nacionalistične stranke Sinn Fein, ki nista neposredno vpletena v več desetletij trajajoči krvavi konflikt v regiji med irskimi nacionalisti, ki si prizadevajo za združeno Irsko, in probritanskimi unionisti, ki želijo ostati del Združenega kraljestva.

Mesto namestnice predsednice vlade, ki ima enaka pooblastila kot prva ministrica, a manj simbolne teže, bo zasedla Emma Little-Pengelly iz stranke DUP.

Irski in britanski premier sta pred tem izjavila, da sta odprta za premislek o reformi politične arhitekture, ko se začne dekoncentrirana vlada. Mlajše generacije pa izražajo utrujenost od polarizirane politike in nekateri menijo, da ustavno vprašanje ni več njihova prednostna skrb.

“Dovolj imajo,” je dejala 40-letna odvetnica Tara Walsh o splošnem razpoloženju na ulicah Belfasta. “Ljudje si želijo spremembe.”

vir; Foto: Zajem zaslona YT; Portal24