Zgodovinsko soglasje na vrhu G20 v New Delhiju: Modi napoveduje sprejem deklaracije

Indijski premier Narendra Modi, ki je bil hkrati gostitelj letošnjega vrha G20, je navdušeno napovedal sprejetje končne deklaracije. Skupina svetovnih voditeljev je namreč dosegla zgodovinsko soglasje.

“Zahvaljujoč trdemu delu naše ekipe in vaši podpori je bilo doseženo soglasje o izjavi z vrha voditeljev držav in vlad G20 v New Delhiju,” je dejal Modi med zgodovinskim dogodkom. “Napovedujem sprejetje deklaracije,” je nadaljeval indijski premier. Modi je svoje besede pospremil s slavnostnim udarcem s kladivom, ki je simboliziral enotnost in skupno delovanje voditeljev iz različnih držav.

Sicer pa vsebina skupnega sporočila G20 skupine največjih svetovnih gospodarstev, v katero je bila prvič kot stalna članica sprejete tudi Afriška unija, še ni bila javno objavljena, vendar pa je doseči soglasje med članicami G20 postalo v zadnjih letih vse bolj zapleteno. To je deloma posledica razhajanj glede stališča do ruske invazije na Ukrajino in potrebnih sredstev za njeno podporo.

Pred vrhom so se pojavljali pomisleki, ali bo skupna izjava sploh mogoča zaradi razlik v stališčih med članicami. Današnje soglasje pa je odprlo novo poglavje za G20.

Bili so tudi strahovi, da bi odsotnost ruskega in kitajskega predsednika močno otežila doseganje soglasja voditeljem G20. Kljub temu so bile razprave uspešne in so potrdile pomembno vlogo te skupine pri reševanju globalnih izzivov.

Za indijskega uradnika in šerpo G20 Amitabha Kanta, enega ključnih organizatorjev vrha v New Delhiju, so sobotne razprave dokazale, da je bilo letošnje leto najbolj “ambiciozno” v zgodovini kluba največjih svetovnih gospodarstev. “Več kot potrojili smo vsebinsko delo prejšnjih predsedovanj,” je Kant zapisal na družbenem omrežju, ko je ponosno označil ključne trenutke iz zgodovinskega dogodka.

Svet je zdaj v pričakovanju, da bo skupna izjava G20 odražala njihovo enotnost in skupno odločenost pri soočanju s svetovnimi izzivi.

Foto: Narendra Modi

Portal24