Zimska sezona in kako ohraniti sobne rastline zdrave

Zimska sezona je čas, ko moramo biti še posebej previdni pri negi naših sobnih rastlin. Mrzli dnevi, suh zrak iz radiatorjev in pomanjkanje sončne svetlobe lahko pustijo svoj pečat na naših dragocenih zelenih prijateljih. Chris Bonnett iz GardeningExpressa opozarja na nekaj ključnih nasvetov, kako ohraniti svoje rastline srečne in zdrave v zimskih mesecih.

Pazite na temperaturo

Čeprav ne moremo preživeti zime brez ogrevanja, pa lahko to škoduje našim sobnim rastlinam. Suho in segreto ozračje lahko izsuši rastline. Pomembno je, da izberete primerno lokacijo za svoje rastline, stran od virov neposredne toplote, vendar ne preblizu oken, da jih zaščitite pred hladnimi temperaturami.

Povečajte vlažnost

Suh zrak iz radiatorjev je lahko nočna mora za rastline. Uporaba vlažilca zraka ali postavljanje posod z vodo blizu rastlin lahko poveča raven vlažnosti v zaprtih prostorih. V kopalnico lahko postavite rastline medtem, ko se tuširate, da bodo uživale v vlažnem okolju. Prav tako je dobro rastline občasno rahlo škropiti z vodo, da povečate vlažnost okoli njih, vendar ne pretiravajte, saj prekomerna vlaga lahko povzroči težave z glivicami.

Združite rastline v skupine

Postavite svoje rastline skupaj, da ustvarite mikrookolje z večjo vlažnostjo. Skupno doživljanje povečane transpiracije bo rastlinam pomagalo ohranjati zdravje.

Z ustrezno nego in pozornostjo na podrobnosti lahko poskrbimo, da bodo naše sobne rastline srečno preživele zimske mesece in nas razveseljevale še dolgo v prihodnosti.

vir; Foto: Pexels; Portal24