Zlata leta: Ali lahko glasba izboljša spomin?

ByA.K.

25. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Zlata leta: Ali lahko glasba izboljša spomin?

Glasba. Čas. Mesto. Vsi imamo posebno pesem, za katero se zdi, da nas lahko popelje v drugačen čas našega življenja ali nas preplavi s čustvi. Kaj je v glasbi kar vpliva na naše možgane kot karkoli drugega? In ali lahko glasba krepi spomin?

Spomin je v starosti vse preveč minljiva stvar.

Običajno se začne preprosto – preprosto kot “kje sem pustil ključe?” Vsi bomo imeli težave s spominom, ko se bomo starali, v kolikšni meri pa imajo veliko opraviti z našimi možgani in kako procesiramo – česar znanost ne razume popolnoma.

Nedavne študije so pokazale, da lahko glasbena dejavnost pomaga pri kognitivnih sposobnostih v vseh življenjskih obdobjih.

Pri starejših odraslih je glasba lahko koristen poseg za spodbujanje in krepitev spomina. Obstaja več razlogov, zakaj glasba pomaga našemu spominu – od vzbujanja čustev, ki lahko pomagajo nadomestiti primanjkljaje, do aktiviranja dela možganov, na katerega običajne težave s spominom manj vplivajo.

Preprost odgovor na vprašanje “ali lahko glasba izboljša spomin” je DA! In morda ne bo potrebno veliko. Nekatere študije kažejo, da lahko poslušanje glasbe dva do tri tedne koristi vašemu spominu. Zdi se, da je ključ v stalni uporabi. Ko poslušate, izkoristite koristi, vendar morate poslušati redno in še naprej!

Glasba in demenca

Glasba ima vpliv na naš spomin in lahko pomaga pri naprednih težavah s spominom, kot je demenca. Z nastopom demence pride do okvare jezika in vidnih področij možganov. Glasba pa lahko posega v pomembno mrežo možganov. Ta del možganov pogosto ostane nedotaknjen zaradi poškodbe demence. Tako je glasba transcendentna za naše možgane in za nas!

Znanost se ukvarja tudi s podrobnostmi, vendar se zdi, da aktiviranje različnih delov možganov, na primer z glasbo, ponuja priložnosti za odložitev nadaljnjega upada, ki ga doživljajo ljudje z demenco. Glasba, ki je pomembna za bolnike z demenco, se je izkazala tudi kot alternativna pot za njihovo komunikacijo.

Drugi načini, kako nam glasba lahko pomaga… več na Senior24

Foto: Freepik; Portal24