V Parizu razglašeni najboljši kolesarji in kolesarke letošnjega leta

V francoski prestolnici se je odvijala prestižna gala prireditev, na kateri so razglasili dobitnike nagrad za najboljše kolesarje in kolesarke leta 2023. Vrhunec večera je bil podelitev Velo d’Or, znanega tudi kot Zlato Kolo, ki ga podeljuje ugledna revija Velo Magazine. V moški konkurenci je bilo to presenečenje, saj je nagrado osvojil prvič v svoji karieri danski kolesar Jonas Vingegaard. To je pomenilo nepričakovan obrat, saj sta za glavna favorita veljala Tadej Pogačar in Mathieu van der Poel. Vingegaard je osvojil nagrado s 142 točkami, devet več kot van der Poel (133), in 16 več kot Pogačar (126).

V deseterico finalistov se je uvrstil tudi Primož Roglič, aktualni prvak Gira, ki je Sloveniji prinesel drugo Zlato Kolo zaporedoma, saj je bil najboljši leta 2020, Pogačar pa leta 2021.

V ženski konkurenci je zmago slavila nizozemska kolesarka Demi Vollering, postala je druga kolesarka, ki je osvojila to prestižno nagrado, ki je bila ustanovljena lani. Vollering je prepričljivo zmagala na letošnjem Touru de France in nasledila svojo rojakinjo Annemiek van Vleuten.

Letos so prvič podelili tudi nagradi Eddyja Merckxa za najboljše na klasikah, ki sta ju osvojila Mathieu van der Poel in Lotte Kopecky. Pogačar je zasedel drugo mesto v tem seštevku, za Nizozemcem pa je zaostal za 14 točk (154:140). Prav tako so razglasili najboljša francoska kolesarja, ki sta postala Christophe Laporte in Pauline Ferrand-Prevot.

Posebna podelitev nagrad

Tadej Pogačar, ki trenutno zaseda prvo mesto na svetovni lestvici kolesarjev, še ni končal sezone. 29. oktobra bo nastopil na dirki Tour de France Kriterij v Singapurju, kjer se mu bodo pridružili tudi Domen Novak, Jan Tratnik in Matevž Govekar. 5. novembra pa bo Pogačar tekmoval še na dirki Tour de France Kriterij v Saitami.

Podelitev nagrad je bila posebna tudi zato, ker so nagrajence razglasili na slavnostni prireditvi prvič po ustanovitvi nagrade leta 1992. Organizatorji so to priložnost izkoristili tudi za predstavitev trase dirke po Franciji 2024, ki bo potekala jutri ob 11.30 v Parizu.

Dogodek je bil še posebej častitljiv, saj sta se kot posebna gosta pojavila dva legendarna kolesarja – Eddy Merckx, ki velja za najboljšega kolesarja vseh časov, in zadnji francoski zmagovalec Toura Bernard Hinault. Med največkratnimi zmagovalci nagrade Velo d’Or sta Španec Alberto Contador (štirikrat) in Američan Lance Armstrong, čigar nagrade so mu zaradi dopinških prekrškov pozneje odvzeli.

vir

Foto: Vingegaard / Sprint Cycling X

Portal24