Zmanjšanje onesnaženosti zraka bi lahko pospešilo globalno segrevanje zraka

Ladja [Foto: Freepik [Fotografija je simbolna]]

Zmanjšanje onesnaženosti zraka bi lahko pospešilo globalno segrevanje zraka

Leta 2020 uvedeni predpisi o gorivu za pomorstvo so znatno zmanjšali onesnaževanje z žveplovim dioksidom (SO2). Glede na novo študijo pa so z zmanjšanjem oblačnosti morda povzročili tudi segrevanje oceanov. Ukrepi Mednarodne pomorske organizacije (IMO) so prevoznike prisilili, da zmanjšajo vsebnost žvepla v gorivu s 3,5 odstotka na 0,5 odstotka, kar je zmanjšalo emisije SO2 za 80 odstotkov, navaja raziskovalna skupina pod vodstvom Tianle Yuana z univerze Maryland.

Zmanjšanje onesnaženosti zraka bi lahko pospešilo globalno segrevanje

Žveplov dioksid, poleg tega da je velik onesnaževalec, tudi blaži globalno segrevanje z ustvarjanjem aerosolov. Aerosoli namreč zgostijo in posvetlijo oblake ter odbijajo sončne žarke nazaj v vesolje. Standardi IMO za gorivo bi lahko bili odgovorni za 80 odstotkov celotnega neto toplotnega dobitka planeta do leta 2020. Vpliv bi lahko bil pri slednjem še posebej izrazit v prometnih vodnih poteh, ocenjujejo raziskovalci v članku, objavljenem v reviji Communications Earth & Environment.

Klimatologi so ugotovili, da je zmanjšanje SO2 morda prispevalo k rekordnim temperaturam oceanov v lanskem letu. Nekateri tudi menijo, da je zmanjšanje onesnaženosti zraka po svetu morda pospešilo globalno segrevanje.

“Ta (SO2) hladilni učinek je dobro znan. Dokumentirane epizode so se zgodile kot posledica več velikih vulkanskih izbruhov, ki so oddajali SO2 v zadnjih 2000 letih,” je dejal Stuart Haszeldine. Haszeldine je direktor Edinburškega inštituta za podnebne spremembe na Univerzi v Edinburghu.

Razsvetljevanje morskih oblakov kot rešitev?

Haszeldine, ki ni bil vključen v študijo, je dejal, da je trend, medtem ko je vpliv na globalne temperature težko natančno napovedati, “zelo jasen, izjemno zaskrbljujoč in zelo pomemben”. Drugi znanstveniki pravijo, da raziskava morda precenjuje vpliv politike IMO glede goriva.

“Preiskava, zakaj so bile nedavne temperature tako visoke, še poteka in zmanjšana vsebnost žvepla v ladijskem gorivu je le eden od dejavnikov,” je dejal Joel Hirschi iz Nacionalnega oceanografskega centra Združenega kraljestva.

Avtorji študije so povedali, da je njihova raziskava pokazala, da bi “osvetlitev morskih oblakov” lahko postala potencialna geoinženirska rešitev za globalno segrevanje. Znanstveniki iščejo načine za odboj toplote nazaj v vesolje, vendar so bili predlogi za vbrizgavanje SO2 v ozračje sporni. Izvedeni so bili tudi drugi poskusi pršenja morske vode v zrak za ustvarjanje gostih oblakov.

[Vir: Hina]; Portal24;

Foto: Freepik