ZN in EU od Izraela zahtevata več ukrepov za zaščito civilistov

Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

ZN in EU od Izraela zahtevata več ukrepov za zaščito civilistov

V luči naraščajočih mednarodnih pritiskov na Izrael, so se pojavile kritike s strani Združenih narodov (ZN) in Evropske unije (EU), ki trdita, da Izrael ne sprejema “ustreznih” ukrepov za zagotovitev humanitarne pomoči in zaščito življenj civilistov. Kot odziv na to je Izrael napovedal “začasno” odprtje dveh prehodov – kopenskega prehoda Erez in pristanišča Ashdod, s čimer naj bi olajšal dostop do humanitarne pomoči.

Vendar pa visoki predstavnik EU za zunanjo politiko, Josep Borrell, meni, da ti ukrepi “niso dovolj za preprečevanje lakote v Gazi”. Prav tako je generalni sekretar ZN, Antonio Guterres, izrazil upanje, da bodo napovedani ukrepi “učinkovito in hitro uresničeni”, a je poudaril potrebo po “kvantnem preskoku pri dostavi pomoči, ki rešuje življenja – pravi premik paradigme” za obravnavo dramatičnih humanitarnih razmer.

Na drugi strani so pogajanja o premirju med Izraelom in Hamasom v Kairu ponovno naletela na ovire. CNN je poročal, da je Hamas zavrnil najnovejši izraelski predlog za izmenjavo talcev in prekinitev ognja, z argumentom, da “ne vključuje odgovorov na njihova vprašanja”. Izraelski mediji navajajo, da je to stališče Hamasa povzročilo dvome med izraelskimi uradniki glede smiselnosti nadaljevanja pogajanj.

V prizadevanju za spodbujanje pogajalskega procesa je ameriški predsednik Joe Biden interveniral s pisanjem pisem voditeljem Egipta in Katarja. Pozvali so jih, naj “pritisneta na Hamas, da se strinja dogovoru o talcih z Izraelom”. Dejanje odraža Bidnovo željo po aktivnem ameriškem vmešavanju v situacijo, da bi se našla rešitev za tekočo krizo.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: IDF X