ZN kritizirajo Francijo zaradi prepovedi naglavnih rut na OI 2024

Nedavna odločitev francoske vlade, da prepove nošenje naglavnih rut športnicam, ki zastopajo Francijo na Olimpijskih igrah 2024 v Parizu, je pritegnila kritike s strani Združenih narodov (ZN). ZN so jasno izrazili svoje mnenje o francoski razpravi o sekularizmu in ženskih oblačilih. Poudarili so, da žensk ne bi smeli siliti, da spoštujejo določen kodeks oblačenja.

Marta Hurtado, tiskovna predstavnica Urada ZN za človekove pravice, je v torek poudarila: “Nihče ne bi smel ženskam vsiljevati, kaj mora obleči ali ne.” Hurtado je opozorila, da mora Francija, kot podpisnica mednarodne konvencije o odpravi diskriminacije žensk, sprejeti vse ustrezne ukrepe za spremembo vseh družbenih ali kulturnih vzorcev, ki temeljijo na ideji manjvrednosti ali večvrednosti obeh spolov. Dodala je, da so omejitve glede izražanja vere ali prepričanja “sprejemljive samo v res posebnih okoliščinah, ki obravnavajo upravičeno skrb za javno varnost, javni red ali javno zdravje”. Omejitve pa, da je treba sprejeti na “sorazmerni način”.

To vprašanje se ni pojavilo prvič. Francoska razprava o sekularizmu in ženskih oblačilih se je že prelila v šport. Lani je francosko vrhovno upravno sodišče potrdilo prepoved, ki nogometašicam med igro prepoveduje nošenje naglavnih rut. Razlaga je bila, da je prepoved “ustrezna in sorazmerna”.

Višek spora

Spor je dosegel višek, ko je skupina igralcev z naglavnimi rutami, poimenovana “Les Hijabeuses”, izpodbijala prepoved. Trdili so, da ni v skladu z odločitvijo Fife iz leta 2014, da odpravi svojo dolgoletno prepoved. Državni notranji minister Gérald Darmanin je obtožil skupino, da upa, da bodo republiko “pretepli”. Dodal je: “Ko igraš nogomet, ti ni treba poznati veroizpovedi osebe pred tabo.”

Ta politika je bila del širših prizadevanj francoske vlade, da uveljavi sekularizem, predvsem z omejevanjem nošenja verskih oblačil. Francoska vlada je nedavno naznanila, da bo v državnih šolah prepovedala abayo, dolgo, padajočo obleko, ki jo nosijo nekatere muslimanke.

Vlada trdi, da je njena politika v skladu z zakonodajo, kritiki obtožujejo vlado, da zavija v desno, da bi konkurirala svojim skrajno desničarskim tekmecem. Clémentine Autain, poslanka radikalne leve stranke La France Insoumise, je prepoved opisala kot “značilnost obsedenega zavračanja muslimanov”.

Najnovejša kritika ZN glede te politike je pritisk na francosko vlado, ki ima dolgo zgodovino nasprotovanja z Odborom ZN za človekove pravice, le še povečala. Leta 2018 je odbor dejal, da je Francija kršila pravice dveh žensk, ki ju je kaznovala zaradi nošenja nikaba. Lani je odbor Francijo ponovno grajal, in sicer zaradi diskriminacije muslimanke, ker ji je bila prepovedana udeležba v poklicnem izobraževanju v javni šoli, medtem ko je nosila naglavno ruto. Odločitev za zavrnitev dostopa do usposabljanja je pomenila “diskriminacijo na podlagi spola in vere”, je dejal odbor.

V luči prihajajočih Olimpijskih iger leta 2024 v Parizu je ta razprava še bolj poudarila konflikt med sekularizmom in verskimi pravicami v Franciji, kar je položaj za vlado in športne organizacije v državi še bolj zakompliciralo.

vir Foto: Pexels

Portal24