ZN sprejel zgodovinsko resolucijo v podporo pravicam interspolnih oseb

ByA.K.

4. aprila, 2024 , ,
Foto: Pexels

ZN sprejel zgodovinsko resolucijo v podporo pravicam interspolnih oseb

V prelomnem koraku za globalno zaščito človekovih pravic je Svet Združenih narodov (ZN) za človekove pravice danes sprejel prvo resolucijo, namenjeno izboljšanju pravic interspolnih oseb. Ta zgodovinska odločitev, ki so jo diplomatski predstavniki in skupine za človekove pravice označili kot mejnik, je prejela široko podporo, s 24 državami, ki so glasovale za, in 23, ki so se vzdržale glasovanja. Nobena država ni glasovala proti.

Finska, Južnoafriška republika, Čile in Avstralija so bili vodilni zagovorniki sprejetja resolucije, kar odraža rastoče mednarodno priznanje potrebe po zaščiti interspolnih oseb pred diskriminacijo in nasiljem. Združeni narodi ocenjujejo, da se približno 1,7 odstotka otrok rodi z interspolnimi značilnostmi, ki ne ustrezajo tradicionalni binarni delitvi spolov.

Resolucija poziva države članice, naj aktivno delujejo proti diskriminaciji in nasilju nad interspolnimi posamezniki in naslovijo škodljive prakse, ki jih ti doživljajo. Prav tako poudarja pomembnost podpore telesnemu in duševnemu zdravju interspolnih oseb, terja pa tudi od Uradu visokega komisarja ZN za človekove pravice, da izdela poročilo o diskriminatornih zakonih, politikah in praksah proti interspolnim osebam po vsem svetu.

Ameriška veleposlanica Michele Taylor je na Platformi X izrazila, da je sprejetje te resolucije “zgodovinski dosežek na področju človekovih pravic”. Podobno je organizacija Human Rights Watch resolucijo označila kot prelomno, saj “nakazuje vse večjo mednarodno odločenost za obravnavo kršitev pravic interspolnih oseb”.

Več kot 35 organizacij civilne družbe znotraj Mednarodnega združenja lezbijk, gejev, biseksualcev, trans in interspolnih oseb je izrazilo, da ta resolucija predstavlja pomemben korak naprej v načinu, kako mednarodna telesa obravnavajo pravice interspolnih posameznikov, ki pogosto ostajajo prezrti.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels