ZN sprejeli prvo globalno resolucijo o umetni inteligenci

ByA.K.

22. marca, 2024 ,
Foto: Portal24

ZN sprejeli prvo globalno resolucijo o umetni inteligenci

Generalna skupščina Združenih narodov sprejela zgodovinsko resolucijo o umetni inteligenci, ki je namenjena spodbujanju varstva osebnih podatkov, nadzoru nad umetno inteligenco ter zaščiti človekovih pravic. Ameriški uradniki so sporočili, da je ta nezavezujoča resolucija, ki so jo predlagale Združene države Amerike in je bila sponzorirana s strani 122 drugih držav, rezultat treh mesecev pogajanj. Na novinarski konferenci so uradniki izpostavili, da resolucija predvideva krepitve zasebnosti v času hitro spreminjajoče se tehnologije.

“V časih, ko plovemo v nemirnih vodah hitro spreminjajoče se tehnologije, postaja vse bolj pomembno, da vladamo v luči naših vrednot,” je poudaril visoki uradnik ameriške administracije, ki je resolucijo opisal kot “prvi resnično globalen sporazumni dokument o umetni inteligenci”.

Resolucija predstavlja odziv na naraščajočo zaskrbljenost glede možne zlorabe umetne inteligence, ki bi lahko vključevala motnje demokratičnih procesov, goljufije ali izgube delovnih mest. “Neprimerna ali zlonamerna zasnova, razvoj, implementacija in uporaba sistemov umetne inteligence predstavljajo tveganja, ki bi lahko spodkopala zaščito, spodbujanje in uživanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” je opozorilo v resoluciji.

Glede morebitnega odpora s strani Rusije ali Kitajske, ki sta tudi glasovali za resolucijo, so uradniki priznali, da je bilo med pogajanji “veliko burnih razprav”. Kljub morebitnim razlikam pa so poudarili aktivno sodelovanje s temi državami ter drugimi, ki se običajno ne strinjajo z njihovimi stališči.

“Verjamemo, da resolucija vzpostavlja ustrezno ravnovesje med spodbujanjem razvoja in nadaljnjo zaščito človekovih pravic,” je zaključil eden od uradnikov, ki je želel ostati anonimen.

[Vir: Hina]; Foto: Portal24 (AI)