ZN: V Afriki se z akutnim pomanjkanjem hrane sooča 48 milijonov ljudi

ByAna Koren

19. aprila, 2023 , ,
freepick

ZN: V Afriki se z akutnim pomanjkanjem hrane sooča 48 milijonov ljudi

V Zahodni in Srednji Afriki se bo v prihodnjih mesecih z akutno negotovostjo glede preskrbe s hrano. Negotovost spodbujajo podnebne spremembe, covid-19 in visoke cene, soočilo okoli 48 milijonov ljudi, so opozorile humanitarne agencije Združenih narodov.

Zahodni in Srednji Afriki zaradi visokih temperatur in nestalnih padavin grozi vse večja nevarnost. Vojna v Ukrajini je v eni najrevnejših regij na svetu prispevala k pomanjkanju hrane in gnojil.

Regionalno analizo varnosti preskrbe s hrano so predstavili Svetovni program ZN za hrano, humanitarna agencija OCHA, Organizacija za prehrano in kmetijstvo ( FAO) in UNICEF. 

“V Sahelu naj bi se s katastrofalno lakoto soočilo 45.000 ljudi”

To je deloma posledica položaja držav v polsušni regiji Sahel, južno od puščave Sahare, vključno z Malijem in Burkino Faso. Borijo se proti islamističnim upornikom, ki so ubili na tisoče in razselili približno 2,5 milijona.

V Sahelu naj bi se s katastrofalno lakoto, blizu najhujše stopnje lakote, soočilo 45.000 ljudi.

“Naraščajoča negotovost in konflikti pomenijo, da se ranljivost v regiji povečuje in da je vse težje pomagati skupnostim na izoliranih območjih,” je dejala vodja UNICEF-a za Zahodno in Srednjo Afriko Marie-Pierre Poirier.

Glede na analizo se bo z akutno podhranjenostjo letos soočilo okoli 16,5 milijona otrok, mlajših od pet let. Regija je zaradi odvisnosti od uvoza postala občutljiva na visoke svetovne stopnje inflacije, čeprav so številni deli Zahodne Afrike leta 2022 zabeležili povečanje količine padavin in povečanje proizvodnje žit.

“Čas je za ukrepe za povečanje kmetijske proizvodnje, da zagotovimo neodvisnost preskrbe s hrano v naši regiji,” je dejal Robert Guei, podregionalni koordinator FAO za Zahodno Afriko.

vir Foto: Freepick