Znaki, da niste introvert ali ekstrovert, ampak ambivert

Mnogi od nas se pogosto opisujejo kot introverti ali ekstroverti, vendar se v resničnosti osebnostne lastnosti ne razvijajo v nespremenljivem kontinuumu. Naša vedenja so pogosto odvisna od življenjskih okoliščin, v katerih se nahajamo. To pomeni, da je kako ločiti med introvertiranostjo in ekstrovertiranostjo včasih precej zapletena, saj obstajajo posamezniki, ki združujejo lastnosti obeh skupin. Ti posamezniki se imenujejo ambiverti.

Ambiverti so ljudje, ki ne morejo natančno opisati svoje osebnosti kot introvertirane ali ekstrovertirane. Namesto tega imajo združene lastnosti obeh skupin, kar jih dela edinstvene. Če se sprašujete, ali ste morda ambivert, tukaj je nekaj znakov, ki vam lahko pomagajo prepoznati to osebnostno razsežnost:

Niti introvert niti ekstrovert ni natančen opis vaše osebnosti

Če ste vedno v dvomih med izbiro med introvertiranim in ekstrovertiranim opisom, je verjetno, da ste ambivert. Ambiverti uživajo v samoti, poslušanju drugih, vendar hkrati radi preživljajo čas z drugimi, so samozavestni in imajo odlične socialne veščine.

Potrebujete tako čas zase kot čas za druženje

Energijo lahko pridobite tako v družbi drugih (kot ekstrovertirani), kot tudi, ko ste sami (kot introvertirani). Vaša osebnost se lahko spreminja glede na okoliščine in verjetno ste že doživeli obdobja, ko ste želeli biti sami, in obdobja, ko ste uživali v družbi drugih.

Radi imate ravnotežje med samostojnim in skupinskim delom

Ambiverti cenijo ravnotežje. Z lahkoto lahko delajo samostojno ali v skupini, vendar najbolje uživajo v kombinaciji obeh načinov dela.

Ne marate biti preveč sami ali preveč z drugimi

Čeprav so ambiverti prilagodljivi, imajo tudi one svoje potrebe. Pomanjkanje časa samo zase ali preveliko družbeno življenje ju lahko izčrpa. Zato je ohranjanje ravnotežja ključnega pomena.

Cenite tako dober pogovor kot prijetno tišino

Ekstrovertirani so pogosto znani po tem, da so dobri govorci, medtem ko so introvertirani odlični poslušalci. Ambiverti pa lahko v polnosti uživajo tako v hrupnih pogovorih kot tudi v tišini.

Kaj pa ambiverti počnejo dobro?

Zdi se, da so ambiverti idealni za številne kariere, ki zahtevajo ravnovesje med delom v skupini in samostojnim delom. To vključuje vloge kot prodajalci, učitelji in terapevti. Njihova sposobnost poslušanja in komuniciranja ju dela dragocene za skoraj katero koli področje, ki vključuje interakcijo z ljudmi.

Čeprav se ne moremo enostavno omejiti na oznako introvertiran ali ekstrovertiran, je pomembno razumeti, da se lahko naše osebnostne lastnosti spreminjajo in razvijajo v različnih situacijah. Ambiverti so le en primer tega, kako kompleksna in prilagodljiva je naša človeška narava.

Foto: Pexels

Portal24