Znaki, da otrok še ni pripravljen na sorojenca

ByAna Koren

22. aprila, 2023

Znaki, da otrok še ni pripravljen na sorojenca

Ob pričakovanju sorojenca moramo otroka postopno pripraviti na spremembe. Mnogi starši pogosto omahujejo, ali so že pripravljeni na naslednjega otroka ali naj raje še malo počakajo. Vendar se poleg lastne pripravljenosti zgodi, da podvomijo tudi o pripravljenosti prvorojenca. Strokovnjaki pojasnjujejo, da obstajajo jasni znaki, ki kažejo, da otrok še vedno ni povsem pripravljen na bratca ali sestrico.

Seveda ne boste svoj urnik načrtovanja družine prilagodili navideznim muham malčka. Vendar je vredno ugotoviti, kakšno je stališče vašega otroka glede te zamisli, preden pride vaš naslednji otrok. Tudi, če ne boste odložili nosečnosti, boste vsaj lahko delali na tem, da svojega starejšega otroka pripravite na prihajajoče spremembe.

Psihiater Alex Dimitriu pojasnjuje: “Vprašanje o odločitvi za več otrok bi moralo temeljiti na stabilnosti in sreči trenutnega stanja. Če so vsi srečni, se učijo in dobro komunicirajo, potem je to resnično odločitev, osredotočena na željo po tem. Po drugi strani pa, če težave že obstajajo, je lahko ravno nasprotno.”

V idealnem primeru bi morala obstajati stabilnost, preden se v družini začne kaj novega, kar vključuje prihod novega člana. Ta stabilnost je zakoreninjena v otrokovem zdravju in dobrem počutju. Zato je pomembno zagotoviti, da so njihove čustvene potrebe izpolnjene, medtem ko vaša družina raste. Opazovanje njegovega vedenja in navad, da bi ugotovili, kako se počuti, je odličen začetek.

Po mnenju dr. Alexa so to znaki, ki jasno kažejo, da otrok še ni pripravljen na bratca ali sestrico:

  • še vedno spi v postelji s starši,
  • še vedno se doji,
  • ne razume, da so majhni dojenčki “dolgočasni”,
  • ni se naučil preživeti časa brez prisotnosti staršev,
  • vztrajno govori, da si ne želi bratca ali sestrice.

Kot je bilo omenjeno zgoraj, vam ni nujno, da se vrnete na kontracepcijo, ker vaš malček takoj reče, da noče sorojenca … vendar je pomembno, da ga poslušate. Obstaja razlog, zakaj ne dovolimo, da prvorojenci odločajo. Kakor koli že, tudi sprva nejevoljni otroci sčasoma sprejmejo svoje mlajše brate in sestre.

Princesa.si Foto: Pexels