Znaki, da starejši starš ne sme voziti

ByA.K.

15. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Znaki, da starejši starš ne sme voziti

Ena najtežjih nalog odraslih otrok, ki se soočajo s starajočimi se starši, je prepričati svoje starše, da je morda čas, da se odrečejo avtomobilskim ključem. Pogovor o vožnji starejših oseb lahko sproži občutke zanikanja, odpora, jeze ali zmede, vendar pa je to ključen korak za ohranjanje javne varnosti in dobrobiti vseh udeležencev v prometu.

Nedavne statistike Nacionalne uprave za varnost prometa (NHTSA) kažejo, da starejši vozniki in njihovi sopotniki, starejši od 65 let, predstavljajo večino smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, v katerih so vpleteni starejši vozniki. V letu 2021 je bilo kar 66 odstotkov teh smrtnih žrtev starejših voznikov ali njihovih sopotnikov (podatki za ZDA).

Vendar pa starost sama po sebi ni vedno pokazatelj sposobnosti vožnje. Nekateri starejši ljudje ostanejo varni vozniki tudi v svojih 80. letih. Če je vaš starš eden od teh, lahko izognete neprijetnim pogovorom o tem, kdaj prenehati voziti. Če pa opazite znake zmanjšanih vozniških sposobnosti, je pomembno, da se temu problemu posvetite.

Kako prepoznati znake zmanjšanih vozniških sposobnosti pri starejših starših:

Fizični znaki:

  • Poškodbe avtomobila, kot so upogibi blatnikov in udrtine.
  • Slabši sluh in vid.
  • Fizične bolečine in togost.
  • Uporaba zdravil, ki lahko povzročijo zaspanost, utrujenost ali razdražljivost.
  • Uživanje alkohola med vožnjo.

Vedenjski znaki… več na Senior24

Foto: Freepik; Portal24