Znaki, ki kažejo, da ste preutrujeni za vožnjo

ByAna Koren

20. marca, 2023

Znaki, ki kažejo, da ste preutrujeni za vožnjo

Ali poznate znake, ki kažejo na to, da ste preutrujeni za vožnjo? Če med volanom začnete zehati, se zravnajte v sedežu in se osredotočite na promet, saj lahko že najmanjši mikrospanec povzroči smrtno nesrečo. Vsako leto v prometu izgubi življenje na stotine ljudi.

Microsleep je po mnenju strokovnjakov zelo kratko obdobje spanja, ki se meri v sekundah.

Če vozite 100 km/h in le za dve sekundi zaprete oči, boste na slepo prevozili 56 metrov. Če se vam zaprejo oči in vam glava povesi, nato pa nenadoma trznete ste verjetno že bili v mikrospanju.

Opozorilni znaki so pogosto zehanje, drgnjenje oči, nenadno tresenje ali pogosto meganje na sedežu. Strokovnjaki opozarjajo, da so to zadnji znaki, po katerih se morate ustaviti in malo zadremati, preden nadaljujete z vožnjo. Priporočljiv je 10 do 20 minutni odmor.

Tveganje mikrospanja je večje, če vozite v času, ki ni v skladu z bioritmom vašega telesa. Ljudje smo biološko najbolj utrujeni med drugo in peto uro zjutraj ter okoli druge ure popoldne.

Vendar to obdobje utrujenosti ni pri vseh ljudeh enako, zato je pomembno, da poznate svoj bioritem in ne vozite, ko ste utrujeni. Nekateri ljudje se zvečer počutijo bolj utrujeni, nekateri pa zjutraj potrebujejo več časa, da se zbudijo.


Tisti, ki zgodaj vstajajo zlahka vstanejo iz postelje in se od jutra počutijo spočiti in polni energije, so popoldne in zvečer običajno bolj zaspani. Takšnim ljudem priporočamo, da gredo popoldne na sprehod, da se nadihajo svežega zraka pred vožnjo.

Po drugi strani se nočne ptice zjutraj težje zbudijo, popoldne pa se počutijo bolj polni energije. Če ste v tej skupini, poskrbite, da boste imeli zjutraj dovolj časa, da se zbudite, da boste bolj pozorni in bistri, ko sedete za volan.

Tudi tisti, ki se vsak dan vozijo v službo, so izpostavljeni tveganju mikrospanca

Vsako jutro vozijo kmalu po prebujanju in spet ob koncu delovnega dne. Stopnja koncentracije in budnosti velja za zelo nizko takrat, ko se ljudje vrnejo z dela in je to eden najslabših trenutkov za vožnjo.

Statistični podatki iz Nemčije kažejo, da se večina nesreč zaradi utrujenosti zgodi med šesto in osmo uro zjutraj ter med drugo in četrto uro popoldne.

Ocenjuje se, da v ZDA vsako leto, ker vozijo utrujeni umre okoli 600 ljudi.

Ne glede na čas dneva je utrujenost težava, ki jo je treba jemati resno. Utrujenost zmanjša stopnjo koncentracije, a tudi sposobnost hitrega reagiranja.  

Poleg tega je pomembno vedeti, da vozniki na splošno pogosto precenjujejo svoje zmogljivosti.

vir Foto: Pexels