Znani so kandidati za evropski avto leta 2024

Če želite vedeti, kako se je svet avtomobilov korenito spremenil v zadnjih letih, si le oglejte seznam finalistov za prestižni naziv “Evropski Avto Leta” za leto 2024. Med sedmimi izbranimi vozili se bojijo za prestižno lovoriko, od katerih kar šest predstavlja električne avtomobile, pri čemer sta dva prišla iz Kitajske.

Mednarodna žirija, sestavljena iz 59 članov iz 22 evropskih držav, je v ožji izbor uvrstila naslednje modele: BMW Series 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot e-3008, Renault Scenic, Toyota CH-R in Volvo EX-30. Zmagovalec bo razglašen februarja prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Toyota je med finalisti edina, ki ne ponuja povsem električnega pogona, temveč hibridno različico. Vendar pa se pričakuje, da bo kmalu dodala tudi priključnohibridni pogon. Vsi drugi modeli so bodisi popolnoma električni ali pa so na voljo v takšni različici.

BYD Seal

Najbolj izstopajoče ime na seznamu finalistov je BYD Seal, srednje velika električna limuzina, ki se postavlja v konkurenco priljubljenim modelom, kot sta Tesla Model 3 ter Hyundai Ioniq 6 in VW ID.7. BYD, močna kitajska znamka, je še relativno nova v evropskem avtomobilskem prostoru, vendar bi lahko postala resna grožnja za tradicionalne evropske znamke na področju električnih vozil.

Drugi finalist iz Kitajske je Volvo EX-30, ki se bo morda začel proizvajati v Belgiji od leta 2025 naprej, vendar pa je trenutno tipično kitajski, saj je bil razvit in izdelan na Kitajskem.

To je prvič, da se kitajski proizvajalec BYD pojavlja med finalisti za Evropski Avto Leta, medtem ko so druge znamke na tem tekmovanju že zmagovalke v nedavni preteklosti. Kia je slavila s modelom EV6 pred dvema letoma, Toyota Yaris leta 2021, Volvo pa leta 2018 z XC40. Medtem ko je BMW, razen BYD, edini proizvajalec, ki še nikoli ni osvojil tega prestižnega naslova, kljub številnim drugim in tretjim mestom na lestvici od leta 1964 dalje.

vir; Foto: Volvo; Portal24