Znanstveniki: Arktika bi lahko že letos ostala brez ledu

Foto: Freepik

Znanstveniki: Arktika bi lahko že letos ostala brez ledu

Raziskava, objavljena v prestižni reviji Nature Reviews Earth & Environment, sproža alarm glede morebitnega izginotja ledu na Arktiki. Ameriška znanstvena ekipa, pod vodstvom Univerze Colorado v Boulderju in znanstvenice Alexandro Jahn, predvideva, da bi lahko Arktika že letos doživela prvo septembrsko obdobje brez ledu, odkar potekajo merjenja.

Znanstveniki napovedujejo, da bi med letoma 2035 in 2067 Arktika lahko postala regija, ki bo septembra trajno brez ledu. To skrb zbujajoče zmanjšanje ledenega pokrova so zabeležili skozi letna merjenja, ki kažejo, da se led vsako leto skrči za približno 78.000 kvadratnih kilometrov.

Analiza trendov in podatkov razkriva, da je september mesec z najmanjšo količino plavajočega ledu, pri čemer so zabeležili drastično zmanjšanje od povprečno 5,5 milijona kvadratnih kilometrov v 80. letih prejšnjega stoletja. Čeprav se je led v zadnjih letih rahlo povečal, kljub vplivom podnebnih sprememb, raziskava opozarja na ključne dejavnike tveganja, kot so nenavadna segrevanja, ki lahko povzročijo hitro izgubo ledu.

Študija poudarja, da 75 odstotkov notranje variabilnosti ledu Arktičnega oceana povzroča atmosferska variabilnost, kar pomeni, da je količina ledu močno odvisna od vremenskih razmer in v manjši meri od toplih voda iz sosednjih oceanov.

Ta raziskava je pomemben opomin na hitre spremembe, ki se dogajajo v arktičnem okolju, in poudarja nujnost ukrepanja za ublažitev posledic podnebnih sprememb na globalni ravni.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik