Znanstveniki končno odkrili, zakaj se čokoladi ni mogoče upreti

ByAna Koren

12. februarja, 2023

Znanstveniki končno odkrili, zakaj se čokoladi ni mogoče upreti

Znanstveniki so končno odkrili, zakaj se čokoladi ni mogoče upreti. Obstaja ena stvar, ki naredi neverjetno razliko v okusu.

Verjeli ali ne, temno čokolado lahko obožujemo in jemo z enakim užitkom kot mlečno čokolado, ki je zaradi dodanega sladkorja in maščob manj zdrava. Temna čokolada namreč lahko povzroči prav tako neustavljiv občutek ugodja, kot ga dobimo pri mlečni potem, ko jo damo v usta.

Trditve izhajajo iz zaključka raziskave znanstvenikov z Univerze v Leedsu v Angliji. Nedavno so objavili, da so odkrili skrivnost, zakaj je čokolada tako neustavljiva. V ustih se tako lepo topi, ker ima maščoba ključno vlogo pri prvem stiku z jezikom. Do tega zaključka so prišli po pregledu vsakega koraka pri uživanju čokolade.

Ključna je maščoba

Ni pomembno, pravi prof. Anwesha Sarkar s šole za živilstvo in prehrano v Leedsu, ali je v čokoladi pet ali petdeset odstotkov maščobe. Če je maščoba v tanki površinski plasti čokolade, bo v kombinaciji s slino v ustih, sprožila edinstven užitek.

Naše brbončice najprej navduši maščoba, nato pa se sprosti kakav, ki nam daje čudovito kombinacijo okusov. To konkretno pomeni, da je mogoče narediti zdrave različice čokolade z več kakava.

Kakav je namreč pomembna sestavina, ki blagodejno vpliva na zdravje. Bogat je s flavonoidi, antioksidanti, ki našemu telesu pomagajo pri učinkovitem delovanju in ščitijo celice pred poškodbami.

Flavonoidi so zaradi svojih antioksidativnih lastnosti koristni tudi pri izboljšanju krvnega obtoka in zniževanju krvnega tlaka. Pomembni so tudi v boju proti poškodbam celic, ki so povezane s staranjem. In čeprav je potrebnih še več raziskav, so znanstveniki našli tudi nekaj dokazov, da lahko čokolada, bogata s flavonoidi, poveča občutljivost za inzulin. In bolj, ko ste občutljivi na insulin, manjše je tveganje za sladkorno bolezen.

Temna čokolada

Temna čokolada z več kot 75 odstotki kakava (torej z manj sladkorja) in z manj (nasičenimi) maščobami, ima več antioksidantov. Ti po raziskavah pomagajo v boju proti depresiji in stresu, znižujejo krvni tlak in varujejo zdravje.

Temna čokolada vsebuje tudi dostojno količino topnih vlaknin in mineralov. Na primer, 100 gramov čokolade s 70-85 odstotki kakava vsebuje 11 gramov vlaknin in mineralov, kot so železo, magnezij, cink, baker in fosfor. V našem telesu se ti minerali uporabljajo za podporo imunosti (cink), lahko pomagajo ohranjati zdrave kosti in zobe (fosfor) in prispevajo k boljši kakovosti spanja (magnezij).

Dvigne razpoloženje

Nobena skrivnost ni, da čokolada izboljša naše razpoloženje. Zaradi polifenolov, ki znižujejo stresni hormon kortizol, je temna čokolada naš zaveznik v boju proti depresiji.

Korejski znanstveniki, so januarja 2022 objavili študijo, v kateri so udeleženci dnevno zaužili 30 gramov čokolade (eno deset gramsko kocko trikrat na dan) s 85 odstotki kakava. Pokazala je, da so imeli čez dan boljše razpoloženje, kot tisti, ki so jedli čokolado z manj kakava ali je sploh niso jedli.

vir Foto: Pexels