Ob obali Avstralije so odkrili največjo rastlino na svetu – morsko travo v velikosti 28.000 nogometnih igrišč.

Pred več kot 4500 leti je bilo v s soncem obsijanih vodah današnjega območja svetovne dediščine zaliva Shark Bay posajeno eno samo seme. V naslednjih štirih tisočletjih pa je to seme postalo mamutova morska trava, ki pokriva več kot 200 kvadratnih kilometrov.

Znanstveniki z Univerze Zahodne Avstralije in Univerze Flinders so sprva menili, da je to morski travnik različnih morskih trav.

»Če želite ugotoviti, koliko različnih posameznih rastlin raste na travniku morske trave, morate testirati njihovo DNK. To smo naredili za travnike morske trave, imenovane Posidonia australis, v zalivu Shark Bay. Rezultat nas je presenetil: vse je bila ena rastlina. Ena sama rastlina se je razširila na 180 kvadratnih km, zaradi česar je največja znana rastlina na Zemlji«

Elizabeth Sinclair, vodilna avtorica raziskave

Zakaj je ta velikanska morska trava posebna?

Morske trave so morske rastline, ki letno obrodijo cvetje, sadje in sadike, tako kot njihovi kopenski sorodniki. Podvodni travniki morske trave rastejo na dva načina:

s spolnim razmnoževanjem, ki jim pomaga ustvariti nove kombinacije genov in genetsko raznovrstnostjo

z razširitvijo korenin, podzemnih stebel, iz katerih izhajajo korenine in poganjki.

Mamutova morska trava pa raste na drugi način,  počasi se širi navzven s hitrostjo približno 35 cm na leto.

Na podlagi tega avtorji raziskave, objavljene v Proceedings of the Royal Society B, ocenjujejo, da je ta starodavna rastlina stara vsaj 4500 let.

Rastlina uspeva v številnih različnih pogojih po zalivu, v katerem se  temperature gibljejo od 15 C do 30 C. Razen nenormalne velikosti ima rastlina tudi dvakrat več kromosomov kot njeni sorodniki. Zaradi tega ga znanstveniki imenujejo “poliploid”. Poliploidi so pogosto sterilni, vendar lahko, če jih ne motimo še naprej neomejeno rasteje. Ta morska trava je naredila prav to.

Plitve, slane vode zaliva Shark Bay Angela Rossen / Univerza zahodne Avstralije

Ali podnebne spremembe ogrožajo največjo travo na svetu?

Poleti 2010–2011 je hud vročinski val vzdolž zahodne avstralske obale prizadel tako kopenske kot morske ekosisteme. Veliko škodo so utrpeli tudi travniki morske trave v zalivu Shark. Pa vendar so se travniki začeli obnavljati.

To je nekoliko presenetljivo, saj se zdi, da se ta morska trava ne razmnožuje spolno – kar bi bil običajno najboljši način za prilagajanje spreminjajočim se razmeram. Zdi se, da je velikanska rastlina tudi brez cvetenja in pridelave semen zelo odporna. Raziskovalci uspeh pripisujejo majhnemu številu manjših genetskih sprememb.

Ali lahko morska trava pomaga ustaviti podnebne spremembe?

Morske trave obale ščitijo pred poškodbami zaradi neurja, shranjujejo velike količine ogljika in zagotavljajo habitat veliko raznolikim prostoživečim živalim. Ohranjanje in tudi obnova travnikov morske trave ima ključno vlogo pri blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanju nanje.

Vir: Euronews

Foto: Angela Rossen / Univerza zahodne Avstralije