Združenje novinarjev in publicistov  (ZNP): Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

Namero vladajoče koalicije, da po postopku, predvidenem za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija v Združenju novinarjev in publicistov spremljajo z veliko zaskrbljenostjo V sporočilu za javnost so zapisali, da tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Koalicija se je na včerajšnjem kolegiju predsednice DZ odločila, da bo po nujnem postopku sprejemala novelo Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki med drugim predvideva takojšnjo odstavitev direktorjev RTVS, televizije in radia, vseh programskih svetnikov in celotnega nadzornega sveta RTVS, so zapisali v ZNP. Združenje bo o dogajanju v Sloveniji obvestilo mednarodne inštitucije.

Zapis ZNP v celoti:

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Koalicija se je namreč na včerajšnjem kolegiju predsednice DZ odločila, da bo po nujnem postopku sprejemala novelo zakona o RTV Slovenija, ki med drugim predvideva takojšnjo odstavitev direktorja RTVS, direktorja televizije in direktorja radia, vseh programskih svetnikov in celotnega nadzornega sveta RTVS. Spremembe, ki bi terjale vsaj nekajmesečno razpravo in razmislek, namerava vlada Roberta Goloba sprejemati po postopku, ki je predviden za primer vojne, naravne nesreče ali preprečevanje hudih posledic za države. Zakon želi koalicija spremeniti še pred parlamentarnimi počitnicami, kar pomeni, da si želi zagotoviti politični vpliv na RTVS še pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami.

Gre za brutalen in do zdaj še ne viden politični poseg politike v javni medij in to politike, ki se je pred volitvami razglašala, da bo poskrbela za strokovna in ne politična imenovanja v javnih zavodih. ZNP bo o dogajanju v Sloveniji obvestila mednarodne inštitucije.

Upravni odbor ZNP, 12. 7. 2022″

Odbor DZ za kulturo potrdil Vladni predlog novele zakona o RTV Slovenija

Z devetimi glasovi za in šestimi proti je odbor DZ za kulturo na vladni seji za obravnavo na seji DZ po nujnem postopku pripravil dopolnjeni vladni predlog novele zakona o RTV Slovenija. Poslanci koalicije so poudarjali, da bo RTV Slovenija z njim depolitizirana, V SDS in NSi so v iskrene namene vlade podvomili… več tukaj.

Foto: GIZ