Žrtve kripto prevar so od leta 2021 izgubile več kot milijardo dolarjev.

Več kot 46.000 ljudi je od začetka leta 2021 poročalo o izgubi zaradi kripto prevar. Zvezna trgovinska komisija (FTC) v ZDA je v petek sporočila, da skupna škoda prevar presega milijardo dolarjev.

Po podatkih FTC je skoraj polovica ljudi, ki so zaradi prevar poročali o izgubi digitalnih valut, povedala, da se je ta začela z oglasom, objavo ali sporočilom na platformi družbenih medijev.

FTC povezava https://bit.ly/3x2NRQx

Zanimanje za kriptovalute je bilo največje lani novembra, ko je bitcoin dosegel rekordno vrednost 69.000 dolarjev.

FTC poročilo opozarja, da so družbeni mediji in kriptovalute popolna kombinacijo za goljufije. Vseh izgub, povezanih z goljufijami v digitalni valuti, povezanih z lažnimi priložnostmi v naložbe, je približno 575 milijonov dolarjev.

V kriptovalutah tako velja, da so skoraj štirje od desetih dolarjev izgubljenih v goljufijah, ki izvirajo iz družbenih medijev. To je veliko več kot pri kateremkoli drugem načinu plačevanja. Instagram, Facebook, WhatsApp in Telegram pa so, po poročilu FTC, za tovrstne goljufije najprimernejše platforme.

Povprečna prijavljena izguba za posameznika je bila 2600 dolarjev. Bitcoin, tether in eter pa so bile kriptovalute, ki so jih ljudje za plačevanje prevarantov najpogosteje uporabili, še navaja FTC.

Vir: Reuters

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: