ZSSS prihodnje leto pričakuje za vsaj 100 evrov višje neto plače

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pričakuje, da se bo minimalna plača prihodnje leto zvišala za vsaj 100 evrov neto na med 870 in 900 evrov neto, je dejala predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič.

Lidija Jerkič je na novinarski konferenci pojasnila, da jim okvirni znesek minimalne plače, ki naj bi ga določil Mesec, še ni znan. A se mora plača uskladiti vsaj s tremi parametri: decembrsko letno inflacijo, ki bo sicer znana šele v januarju, minimalnimi življenjskimi stroški, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih, ter dohodninsko zakonodajo, je povedala Jerkič.

Dohodninska zakonodaja

V zvezi z dohodninsko zakonodajo je Jerkič opozorila, da še ni povsem jasno, katera novela zakona o dohodnini bo veljala s 1. januarjem. Tista, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše, ali tista, ki jo je potrdila vlada Roberta Goloba, a še obstaja možnost pobude za naknadni zakonodajni referendum o njej.

Jerkič je spomnila na veljavno formulo, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oziroma najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Minister za delo se tako lahko odloči tudi za zvišanje za več kot 20 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov. Sindikati bi glede na gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti, ki jih kot razlog za to navaja zakon, slednje tudi pričakovali.

Tehnično naj bi bili mogoči trije izračuni nove minimalne plače. Po izračunih ZSSS-ja bi se morala plača prihodnje leto zvišati za vsaj 100 evrov neto. Danes znaša nekaj več kot 778 evrov neto, po novem naj bi morala med 870 in 900 evrov neto. Minister Mesec je denimo novembra napovedal, da bo znašala vsaj 850 evrov neto.

Jerkič se je ob tem obregnila ob potek usklajevanja minimalne plače. Sprva je bilo namreč predvideno, da se bo uskladila v dveh korakih. Novembra z minimalnimi življenjskimi stroški in januarja z inflacijo. Delodajalci so temu nasprotovali, zato je Mesec napovedal zvišanje v enem koraku v januarju.

Problematika uravnilovke

Predsednica ZSSS-ja je ob tem komentirala tudi problematiko uravnilovke. To je stisnjenosti plač blizu minimalne plače. Meni, da do tega prihaja tako v primerih, ko delodajalci imajo, pa ne dajo ali, ker res nimajo.

Ta izziv je treba reševati z novim plačnim sistemom. Slednji mora biti vzpostavljen tako, da bo omogočal tudi rast drugih plač, je pozvala.

Sindikati in delodajalci so pod mentorstvom ministrstva za delo v okviru Ekonomsko-socialnega sveta že vzpostavili posebno pogajalsko skupino, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem. Prav nov plačni model, za katerega bo osnova predpostavka, da je osnovna plača minimalna plača, bo po navedbah Jerkič eden glavnih izzivov leta 2023.

Vir: MMC Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kot v raju: Obvezna božičnica, oskrbovalni dopust in dodatek za sobotno delo

Kot v raju: Obvezna božičnica, oskrbovalni dopust in dodatek za sobotno delo. Ministrstvo za delo namreč načrtuje dva posega v Zakon o delovnih razmerjih. Prvi osnutek novele zakona, ki velja za delavsko ustavo, je že predmet pogajanj na ESS, med drugim pa predvideva petdnevni oskrbovalni dopust za ostarele starše, možnost 30-urnega polnega delovnika in obvezno božičnico. Z drugim posegom v zakon naj bi se uredilo plačni sistem… več tukaj.

By A.K.

Komentar: