Zunanja ministrica Fajon na mirovni misiji na Bližnjem vzhodu

Tanja Fajon [Foto: X Vlada RS]

Zunanja ministrica Fajon na mirovni misiji na Bližnjem vzhodu

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je ta vikend odpravila na obisk Bližnjega vzhoda, kjer ima načrtovana pomembna srečanja z vodilnimi političnimi predstavniki Izraela in Palestine, poroča 24ur. Obisk bo vključeval sestanke tako z izraelskim kot palestinskim predsednikom ter zunanjima ministroma obeh držav.

Po poročanju 24ur je namen obiska oceniti in raziskati možnosti za napredovanje v smeri razrešitve konflikta, še posebej zdaj, ko Slovenija zaseda mesto v Varnostnem svetu Združenih narodov. Ministrica Fajon bo obiskala tako Izrael kot Zahodni breg, kjer je načrtovano srečanje z izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom in ministrom za zunanje zadeve Israelom Katzem. Na Zahodnem bregu se bo srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierjem Mohamedom Mustafo, ki hkrati zaseda tudi položaj zunanjega ministra.

“Znova smo v ključnem trenutku v regiji, ko pričakujemo, ali bo prišlo do dogovora za izpustitev talcev in premirje,” je dejala Fajonova po poročanju 24ur. Izpostavila je tudi, da je trenutno veliko pričakovanj glede trajanja premirja in da Slovenija zlasti izraelski strani pošilja jasen poziv, naj se izogne vojaškim operacijam v Rafi, kjer bi lahko prišlo do nove humanitarne krize.

“Moje glavno sporočilo bo poziv za mir,” je poudarila Fajon in dodala, da Slovenija kot članica Varnostnega sveta ZN zdaj nosi odgovornost za zagotavljanje dialoga in miru. “To bo tudi zlasti sporočilo izraelskemu sogovorniku, ministru Katzu, naj dialog zamenja orožje,” je še poudarila po poročanju 24ur.

Ministrica si prizadeva tudi za dodatno humanitarno pomoč in za priznanje Palestine kot dela rešitve dveh držav, kar bi zagotovilo varnost tako Izraelcem kot Palestincem. Sestanke z obema stranema vidi predvsem kot priložnost za izmenjavo pričakovanj in iskanje skupnih rešitev za mir in varnost v regiji.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Vlada RS X