Zunanja ministrica Fajon napoveduje možnost priznanja Palestine

Tanja Fajon [Foto: Danijel Kovačič/UKOM]

Zunanja ministrica Fajon napoveduje možnost priznanja Palestine

Slovenija je v intenzivnih pogovorih z vsaj tremi državami članicami Evropske unije glede priznanja Palestine, razkriva zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da je prizadevanje za vzpostavitev trajnega premirja v Gazi in začetek pogovorov o rešitvi dveh držav primarni cilj Slovenije. Vendar ob morebitnem neuspehu te iniciative, Slovenija skupaj z drugimi državami EU razmišlja o priznanju Palestine kot možni poti naprej. “Če to ne bo mogoče – in ta cilj se odmika –, potem je Slovenija danes v dogovoru z vsaj tremi državami EU-ja, da gremo v priznanje Palestine,” je izjavila Fajon.

V sklopu prizadevanj za mir v regiji je Fajon izrazila zadovoljstvo z nedavno resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki med drugim poziva k premirju v času ramazana. Kljub temu Izrael nadaljuje z napadi na Gazo, kar po besedah Fajon priča o pomanjkanju pripravljenosti na dogovor tako s strani Hamasa kot Izraela. Slovenija, ki se je kot nestalna članica ZN aktivno vključila v pripravo resolucije, ostaja zaskrbljena zaradi humanitarne krize v Gazi, kjer prebivalci trpijo zaradi pomanjkanja osnovnih življenjskih potrebščin.

“Imamo opravka z izraelsko vlado, katere cilj je uničenje Hamasa, to je cilj, ki ga je težko meriti, pripravljenosti na dogovor pa ni ne na strani Hamasa ne na strani Izraela.” 

Tanja Fajon

Poleg tega je bila izražena možnost, da se Slovenija pridruži mednarodni tožbi proti Izraelu zaradi domnevnih kršitev konvencije ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki jo vodi Južna Afrika. Odločitev o tem še ni bila sprejeta, Slovenija pa čaka na nadaljnje korake v postopku.

Slovenska vlada sicer še ni sprejela uradne odločitve o priznanju Palestine, ta korak bi moral obravnavati tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Priznanje bi po mnenju virov z Ministrstva za zunanje zadeve imelo predvsem simboličen pomen, a bi lahko prispevalo k iskanju dolgoročnih rešitev za regijo.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Danijel Kovačič/UKOM