Zvišala se bo upokojitvena starost, kdo bo delal dlje?

ByA.K.

12. januarja, 2023

Zvišala se bo upokojitvena starost, kdo bo delal dlje?

Zvišala se bo upokojitvena starost. Pri pripravi pokojninske reforme, se bo namreč treba pogovoriti tudi o postopnem zvišanju odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove v obdobju od leta 2026 do 2030. Spregovoriti bo treba tudi o postopnem dvigu upokojitvene starosti, menijo na ministrstvu. Reformo napoveduje ministrstvo za delo o njej bodo ta mesec razpravljali na koalicijskem vrhu.

Pri vprašanju postopnega dviga upokojitvene starosti bo treba posebej nasloviti tiste, ki so kasneje vstopili na trg dela, je na današnji seji odbora DZ za delo pri obravnavi predloga pokojninske novele SDS povedal državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Juvan pravi, da se bo treba pogovoriti tudi o višanju najnižje pokojninske osnove na 80 ali 82 odstotkov povprečne plače in morda o postopnem znižanju najvišje pokojninske osnove in o širitvi obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse zaposlene, ne le na zaposlene v javnem sektorju.

Sprememba pri izračunu pokojninske osnove

V okviru priprave reforme pa naj bi bila na mizi tudi vprašanja, ki se nanašajo na dvig osnove za plačilo prispevkov za samozaposlene in na podaljšanje obdobja za izračun pokojninske osnove s 24 let na celotno obdobje zavarovanja, mogoča bi bila izključitev let, ki so za zavarovanca najmanj ugodna.

Juvan je dopustil možnost, da bodo razpravljali o odpravi zgornje meje pri plačevanju prispevkov samozaposlenih in o dvigu najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki je zdaj 60 odstotkov povprečne plače.

Prav tako naj bi bilo izpostavljeno vprašanje postopnega višanja prispevnih stopenj. Pri tem je Juvan spomnil na razpravo predsednika odbora Mihe Kordiša iz Levice, ki je opozoril, da delodajalci od 90. let vplačujejo manj v pokojninsko blagajno od delojemalcev.

Varstveni dodatek tudi stanovalcem domov za starejše?

Nenazadnje naj bi govorili o širitvi virov financiranja pokojnin na prispevke iz kapitala ali z uveljavitvijo davka na robote, o poenotenju dob in o večji preglednosti financiranja pokojninskega sistema, pa tudi o tem, da bi bili upravičenci do varstvenega dodatka tudi stanovalci domov za starejše.

Državni sekretar je na koncu spomnil, da bo treba prenoviti še invalidsko zavarovanje.

Vlada po njegovih besedah načrtuje, da bo koncept izhodišč za pokojninsko reformo poslala Ekonomsko-socialnemu svetu do junija. Spremembe mora vlada pripraviti do konca letošnjega leta, v DZ pa bodo obravnavane do konca leta 2024, je napovedal.

vir

Ne spreglejte…

Robert Golob je dal Bandelliju obljubo, a je ni držal

Marko Bandelli, podjetnik in nekdanji poslanec pravi, da mu je dal premier Golob obljubo, ki je ni držal. Bandelli zdaj pripravlja strategijo za ponovni preboj v parlament… več tukaj.